U organizaciji UABNOR Ilijaš prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen ploči na  Alića česmi i na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima obilježen je Dan ustanka naroda BiH-27. juli. Programu su prisustvovale brojne delegacije i udruženja iz Ilijaša, Hadžića, Vogošće, Sarajeva, a događaj su prvi put svojim dolaskom uveličali i gosti iz Slovenije.

Dan ustanka naroda je podsjećanje na  1941. godinu kada su  ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Udruženje antifašista NOR-a Ilijaš ovih dana učestvovalo je u nizu aktvnosti obilježavanja ovog važnog dana u historiji.

Predsjednik UABNOR Ilijaš Selver Herić podsjetio je na važnost ovog datuma.

-Podsjećamo da je 27. jula 1941. godine na ovom mjestu pukla prva puška, ne samo u BiH nego u Evropi i krenulo je oslobođanjeovih prostora. Prigodan program organizirali smo ovdje na Alića česmi i kod centralnog obilježja. U 17 sati idemo na Paljevo, a jučer smo dali doprinos prisustvom obilježavanju Dana ustanka na Ivan sedlu, kazao je Herić.

Ovom prilikom organizator je uručio člansku karticu i zahvalnicu najmlađem članu, dječaku Farisu Selmanoviću, koji je obogatio program recitacijom pjesme „Bosna“ Branka Ćopića.

Prema riječima Selvera Herića jedini koji vode brigu o spomen obilježjima izgrađenim prije posljednjeg rata su članovi UABNOR-a.

-Imamo projekat i dogovor sa načelnikom Općine Ilijaš da se zaštite i urede svi spomenici koji su tokom vremena oštećeni i nadamo se da će i ovaj na Alića česmi doći brzo na red. Ovih dana na redu su spomenici u Malešićima i Sovrlama, otkrio je Herić za Radio Ilijaš.

Brojne delegacije u nastavku programa položile su cvijeće i odale počast na spomen ploči kod Alića česme. Na centralnom spomen-obilježju kod srednjoškolskog centra, također je položeno cvijeće i učenjem Fatihe ili na drugi način prisutni su odali počast svim borcima koji su nastradali u ratu od 1992.-1995. godine.

Postojao je samo jedan cilj za sve borce posljednja dva rata  – borba protiv fašizma, oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve, te su u tom cilju ustrajali, poručeno je prilikom obilježavanja Dana ustanka naroda i narodnosti BiH 2019.  

Share.

Comments are closed.