U organizaciji  Mreže mladih MIZ Sarajevo-Ilijaš u saradnji sa JU KSC i Radio Ilijaš i BZK Preporod  u nedjelju 17. juna 2018. godine organizovana je Bajramska svečanost u kino sali KSC Ilijaš, te izvedena predstava „Ćamil i Lejla“ Dramske sekcije Mreže mladih Hadžići.

Hor Preporod Ilijaš i Adna Gurdauz pratnju Adnana Matoruge oduševili su mnogobrojnu publiku svojim interpretacijama ilahija i sevdalinki.

U okviru programa predstavljene su aktivnosti i projekti Mreže  mladih Ilijaš i dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima literarnog takmičenja “Ramazan u mom sokaku” 2018 u organizaciji JU KSC i Radio Ilijaš.

Pokrovitelj Bajramski svečanosti je Općina Ilijaš,a medijski pokrovitelj Radio Ilijaš.

Dodjela diploma i nagrada pobjednicima literarnog konkursa „Ramazan u mom sokaku“

Javna ustanova „Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš“ i ove je godine, uz podršku dragih dugogodišnjih prijatelja i sponzora, organizirala tradicionalni  literarni ramazanski konkurs. Tema je bila „Ramazan u mom sokaku“. Predsjednik Komisije za izbor najboljih radova Šerrif ef. Ćatić proglasio je imena pobjednika, nakon čega su dobitnici pročitali svoje radove,  dodijeljene su diplome, novčane nagrade i prigodni bajramski paketići, te zahvalnice sponzorima-predstavnicima Lišćevica prometa, te Šerifu ef.Ćatiću. Pobjednici konkursa: Ismail Bajramović –prvo mjesto, nagrada 300 KM, obezbjeđuje Lišćevica promet, Sendin Pašović-drugo mjesto, nagrada 200 KM-KSC i Radio Ilijaš i Ahmed Krdžić-treće mjesto, nagrada 100 KM, KSC i Radio Ilijaš. Jedna utješna nagrada u iznosu od 50 KM koju obezbjeđuje JU KSC i Radio Ilijaš pripala je Farisu Abdukiću.

Mreža mladih Ilijaš

Koordinator Mreže mladih Ilijaš Dženan ef. Mahmutović upoznao je prisutne sa nastankom Mreže mladih Sarajevskog muftijstva, projektom koji je davno premašio granice jednog muftiluka i proširio se na sve  gradove BiH, koji okuplja hiljade omladinaca jer su Mreže mladih formirane u svim džematima.  Nakon što se Dženan ef. Mahmutović zahvalio svima koji podržavaju aktivnosti Mreže mladih  prikazana je video prezentacija o aktivnostima Mreže mladih Ilijaš, a koja je uključivala pohađanje seminara, organizaciju edukacija, ekskurzija, saradnju sa ilijaškim udruženjima, medijsku prezenzaciju, zajedničke iftare, dijeljenje paketa pomoći i mnoge druge projekte.

Cilj mreže je briga o omladini,a mreža kao paukova Mreža iz pećine je simbol spasa u vremenu kada je zavladao nemoral i kada ih agituju sa raznih strana, cilj je njihovo umrežavanje i povezivanje u dobrim i korisnim projektima, kazao je, između ostalog Mahmutović.

Predstava „Ćamil i Lejla“

Dramska sekcija Mreže mladih Hadžići oduševila je svojom predstavom „Ćamil i Lejla“ i ilijašku publiku. Predstava govori o borbi između tradicije i modernizma, međuljudskim odnosima, poštovanju prema starijima, uvažavanju mladih i njihovih osjećanja, odnosima i autoritetu u porodici sa univerzalnom porukom da ljubav na kraju sve pobjeđuje i svaki odnos uljepša.

Share.

Comments are closed.