U okviru ovogodišnje Manifestacije „Ilijaški dani“ u utorak je u kino sali upriličena promocija romana “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović – Muhić.  Ovo  jedinstveno autobiografsko djelo i kao jedno sasvim autentično svjedočenje veoma je značajan povijesni dokument.

O knjizi su, pored autorice, govorili i profesor Nijaz Mašić i novinar i publicista Avdo Huseinović, a moderator je bio Semir Spahić.

-Ova knjiga je istinito svjedočenje koje podsjeća i opominje da se nikad i nigdje ne ponovi Srebrenica. Kad se spomene Srebrenica misli se na stradanja, bol i dotakla sam se svih teških tema. Svaka rečenica ima poruku, osnažena je i pokazuje život prije i poslije pada Srebrenice , htjela sam sa prikažem narod Srebrenice i Podrinja  onakvim kakvi jesu srčan, otvoren i radišan, da smo iz svih iskušenja izašli samo jači. Narod Srebrenice je umirao da bi živio ponos, a koliko samo ljudi proda svoj ponos da bi živio poniženo. Naši očevi, sinovi, braća i muževi znali su za šta vrijedi umrijeti a drugi nažalost, nikada neće znati vrijednost dostojanstva, kazala je Smajlović-Muhić za Radio Ilijaš.

Profesor Nijaz Mašić kazao je da se radi o knjizi punoj emocija, potresnom svjedočenju, ali govori o hrabroj bosanskoj ženi i njenom ne odustajanju i smjelom koračanju naprijed.

-Ovu knjigu trebaju pročitati mladi i naučiti da u životu ne pokleknu, dijelovi knjige mogli bi se naći u udžbenicima. Ova knjiga opominje da ne šuti i svojevrsna je psihološka terapija o nastavku života i borbe uz poruku koliko je vjera važna na tom putu, kazao je profesor Mašić.

Njegov sadržaj oplemenjuje jasno vidljiva briga i ljubav kćeri prema svojim roditeljima, sestre prema braći i sve druge vrste odanosti jedne Bošnjakinje koja se ne prepušta samo kukanju nad srebreničkom sudbinom, već se hrabro i dostojanstveno dalje bori kroz život,  šireći istinu o genocidu u Srebrenici na poseban način.

Avdo Huseinović je kazao da smo skloni zanemarivanju prošlosti i onoga što se dogodilo Zato treba njegovati kulturu sjećanja, da ostane svjedočenje o jednom vremenu i tragediji, da ostane upamćeno ratno vrijeme u srebreničkoj regiji, a pisanje i govorenje istine i ustrajavanje na tome jedini je način borbe koji nam preostaje.

Knjiga je posvećena autoricinom ocu Omeru koji je imao 45 godina kada su Srbi prekinuli njegov život na putu spasa u julu 1995 godine. Najbitnije od svega, poručila je autorica na kraju, je da  moramo čuvati svoj identitet, svoje korijene, svoju vjeru, svoju historiju i svoju tradiciju.

Share.

Comments are closed.