MJESTO ZA REKLAMU

Drugi roman našeg sugrađanina Efida Šehića pod nazivom “Školjka bez bisera” promovisan je ovog četvrtka u kino sali KSC Ilijaš. Nakon prvog uspješnog i rado čitanog djela “Zar nije prošlo vrijeme ruža”, ratne ljubavne priče, bile su potrebne četiri godine rada da svjetlo dana ugleda nova knjiga, angažirano štivo koje ukazuje na mnoge pogubne pojave i poroke u društvu nakon rata, koje često skrivamo i od samih sebe, a društvo u cjelini ih ignoriše poput narkomanije, alkoholizma, sveprisutne kamate a koji nam oduzimaju sav sjaj, dok na kraju od nas ostanu prazne ljušture bez sadržaja i smisla, školjka bez bisera, bezvrijedna materija bez nutrine.

Roman su promovisali profesori Semir Spahić i Sedina Muhedin kazavši da je riječ o dobroj knjizi, djelu koje na nenametljiv način poučava, da je to priča o nama ili o ljudima iz naših sela i mahala, nama bliskima a čije sudbine  Šehić sjajno pripovjeda.

-Nadam se da će ovaj roman doći do čitalaca, utjecati na njihova srca, to je roman koji odgaja, koji neprimjetno i nenametljivo kroz sve stranice provlači moralne vrijednosti, vjerske istine i zaista je pravi izbor za sve koji žele nešto naučiti na netradicionalan način, kroz zanimljive životne situacije i iskustva likova, a ne šturi udžbenički sadržaj, kazala je za Radio Ilijaš profesorica Muhedin.

Šehić  nam otkriva da u ovom romanu nije htio pisati o ratu, ali s obzirom na to da se u posljednje vrijeme sve više izjednačavaju žrtva i agresor osjetio je potrebu da ponovo progovori o nekim ratnim činjenicama.

– Ova knjiga nastajala je četiri godine, htio sam da izbjegnem temu rata, ali nisam mogao i to je jedna trećina knjige. Sad kad se ja i moji saborci sjećamo tog perioda vidimo da je tada bilo puno humora, ljudi nisu bilo ovoliko sebični i međuljudski odnosi bili su puno bolji. Htio sam da ukažem na razne pošasti koje ubijaju naše društvo, droga, alkohol, kamata i šta čine pojedincu i porodici, a glavni cilj svog mog pisanja je naređivanje dobra i odvraćanje od zla. Ja nisam htio da kritikujem jer nezrela ličnost kritikuje, a zrela ličnost mijenja stanje stvari, objasnio je Šehić, dodavši da je počeo pisati iz radoznalosti nakon brojnih pročitanih knjiga, te da je uvidio da narodu nedostaje priča o nama, našim ljudima, našim mahalama, našim sudbinama.

Cijeli snimak promocije knjige “Školjka bez bisera” možete pratiti u petak od 11:00 sati u programu Radio Ilijaša, a roman možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Share.

Comments are closed.