Četvrti dan za redom u Kantonu Sarajevo potvrđeno je više oporavljenih od Covid-19 infekcije od broja novozaraženih koronavirusom.

U skladu s tim, registrovano je 240 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize  1.009 uzoraka, ali i 551 oporavljena osoba od ove zarazne infekcije.

Riječ je o uzorcima prikupljenim u periodu od 15. do 18. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 158 novozaraženih osoba, odnosno 65,83 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno još 5.196 slučajeva zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju nalazi se 389 oboljelih osoba, od kojih je 299 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 90 u Općoj bolnici.

Tri pacijenta koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba.

Osam pacijenata je nažalost preminulo, tokom jučerašnjeg dana, tako da je ukupan broj umrlih povećan na 202 osobe.Od 30. januara do 18. novembra ove godine ukupno je registrovano 16.609 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 11.211 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.   U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.628 osoba u Kantonu Sarajevo.

“Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa”, ponavljaju i pobovno poručuju stanovništvuKS iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Inače, sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici http://www.zzjzks.ba

Share.

Comments are closed.