Prema podacima kojima raspolaže Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo nije bilo zaraženih koronavirusom, zbog čega je epidemiološka situacija i dalje na zadovoljavajućem nivou.

Sa Vladom Kantona Sarajevo i njenim resornim ministarstvima dogovoreno je provođenje niza konkretnih mjera i aktivnosti koje za cilj imaju prevenciju pojave koronavirusa na području Kantona Sarajevo.

S tim u vezi, podsjećamo da je Vlada KS protekle sedmice donijela odluku da, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a shodno naredbama Kriznog štaba KS, organizira online nastavu za učenike osnovnih i srednjih škola te studente visokoškolskih ustanova.

Također, Ministarstvo je 13. marta ove godine donijelo Naredbu o obustavi rada predškolskih ustanova u trajanju od najmanje 15 dana i produženog boravka u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo do 25. marta 2020. godine.

Iz ovog ministarstva, u uvjetima proglašene pandemije koronavirusom, pozivaju sve učenike i studente da, dok traje obustava redovne nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama, kontinuirano prate online nastavu i ispunjavaju zadate obaveze u propisanim rokovima, te da istu prihvate podjednako odgovorno kao i nastavu “u učionici”, da poštuju naredbe/preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, a što ujedno predstavlja i zakonsku obavezu, da izbjegavaju nepotrebna kretanja i zadržavanja na mjestima javnog okupljanja, te izbjegavaju okupljanje velikog broja ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima.

U koordinaciji sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS i KJKP “Rad“ je dogovoreno pojačano pranje i čišćenje ulica, i to od jutros u centralnom dijelu Hadžića i na području općine Novi Grad. U ponedjeljak je planirano provođenje ove aktivnosti u općinama Stari Grad, Centar, te u dijelu područja općine Novo Sarajevo.

Iz Kantonalnog kriznog štaba apeliraju da stanovništvo striktno poštuje preporučene mjere i to: održavanje higijene ruku, izbjegavanje rukovanja, jačanje higijenskih mjera u kućnim prostorima i pojačanu dezinfekciju, često provjetravanje prostorija u kojima borave, poštivanje socijalne distance, izbjegavanje zadržavanja u zatvorenim prostorima sa većim brojem ljudi, pa čak i u kućnim uslovima. Također, preporučuju da se odlazak u zdravstvene ustanove smanji na najmanju moguću mjeru.

Podsjećaju i da je na snazi Naredba Kriznog štaba kojom se osobama, koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje su ugrožene zarazom koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), koje nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, i to: 062/086- 282, 062/030-778, 062/030-796 i 062/030-728, a u cilju uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra.

Napominju da sve ostale brojeve telefona možete pronaći na sljedećem linku – OVDJE.

Naglašavaju i da neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Poručuju da je zaustavljanje širenja koronavirusa i moguće epidemije obaveza svih građana.

Share.

Comments are closed.