U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz Ilijaša i Udruženja žena „San“, u postorijama nekadašnje škole u ilijaškom naselju Ljubina, u subotu (20.07.2019.) navečer upriličen je izuzetan kulturni događaj koji je okupio mještane ovog kraja u okviru tradicionalne manifestacije “nema raja bez rodnoga kraja”.

Radilo se o nadahnutom spoju muzike i lijepe riječi, odnosno zajedničkoj promociji dva projekta, a njihovi autori su brat i sestra Boris i Nataša Bartula.

Književnica Nataša Bartula promovisala je svoj treći roman „Moj pedalj zemlje“, a njen brat, kompozitor, Boris svoj šesti album „Sarajevo“. O ovim djelima, pored autora, govorili su Ivica Vanja Rorić, urednik u izdavačkoj kući „Bosanska riječ“ koja je izdala Natašin novi roman te Mato Jozić, mještanin naselja Ljubina i Marioneta Ilić-Jureta, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Ilijaš.

– Neizmjerno sam sretna što baš ovdje, u prostorijama u kojima sam rođena i odrasla danas slavimo muzičko literarni povratak kući mene i mog brata Borisa. Slavimo zajedno sa vama, sa ljudima čija imena i likove pamtim, i sa ljubavlju nosim u srcu u dalekoj Kanadi u kojoj sada živim. Ovo je za mene i Borisa dugo čekani kulturni događaja koji pokazuje da je umjetnost jedan od najvećih čovjekovih prijatelja. Svaki čovjek ima svoj pedalj zemlje, onaj na kome je prvi put utisnuo stopu svog postojanja. Tu na tom pedlju, on dijeli široki nebeski svod sa drugima i hljeb nasušni izlomljen na parčiće životnih radosti i briga. Upravo o takvom pedlju zemlje govori roman „Moj pedalj zemlje“, inspirisan istinitim događajima i likovima o pedlju zemlje, selu Ljubina, koji po karakterima junaka i ljudskih sudbina može da postoji bilo gdje drugo, a da sušinki ništa osim imena mjesta ne promijeni – rekla je Nataša.

Ovaj događaj započela je Nataša izvedbom pjesme „Emina“ uz muzičku pratnju njenog brata Borisa, profesora muzike, koji je tokom večeri i sam otpjevao više pjesama sa svog šestog albuma „Sarajevo“ koje je sam pisao. Jedna od njih „Sevdah“ nastala je na tekst njegovog druga Fahrudina Hamze.

– Ovo je na neki način još jedan od mojih izleta u solističke vode. Pjesme su na našem jeziku i vuku na sevdah, na nostalgiju ka Bosni i Hercegovini koja nas prati u dalekoj Kanadi. Na ovom albumu, pored mene, svirali su brojni muzičari iz naše zemlje, Kanade, Libana, Maroka, Alžira…, oni koji vole ovu vrstu muzike. Inače, u Kanadi imam svoj bend „Les Gitanas de Sarajevo“ sa kojim sam postigao značajnu muzičku karijeru i snimio više albuma – rekao je Boris.

U nedjelju 21. jula promocija je održana i u Sarajevu.

Izvor: Express

Share.

Comments are closed.