Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje  i  prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom u  Ljubini,  obilježen je 21. juni – Dan sjećanja na  13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na  ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.

Treći manevarski bataljon je 21. juna 1995. godine, u ranim jutarnjim satima, ovladao prvom linijom odbrane neprijatelja i dijelom komunikacije Srednje – Sarajevo. Isti dan u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontra udar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a usljed izostanka dejstava ostalih jedinica, Treći manevarski bataljon bio je prinuđen na povlačenje uz velike gubitke: 13 poginulih, 12 teže ranjenih i 36 lakše ranjenih boraca. Bili su to najveći gubici tokom ratnog puta ovog bataljona. Sjećajući se tog događaja i poginulih boraca, na spomen obilježju  okupili su se saborci iz Trećeg manevarskog bataljona, roditelji, djeca, braća i sestere, supruge poginulih, njihove komšije i prijatelji.

Nakon intoniranja himne BiH prisutnima se obratio načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

-Ova cesta budi bolne uspomene na očeve, braću, prijatelje naše borce koji su nosili baklju nade i slobode prema napaćenom i opkoljenom Sarajevu, odlučni da razbiju obruč oko Sarajeva. Ovi mladi ljudi tek su osjetili radost mladosti i roditeljstva, mogli su izabrati da ne budu u prvim redovima, ali bili su dobrovoljci, bili su heroji  nepokolebljivi u svojoj želji da odbrane svoju domovinu i slobodu. Mogli su tog 21. juna da budu daleko o dove vijugave ceste, ali oni su hrlili prema čovjeku koji je u nevolji, ugnjetavan i izmučen. Njihova žrtva je svetionik i putokaz kako se postaje istinski čovjek koji bira odricanje i žrtvu, pa makar ta žrtva značila i gubitak života, kazao je, između ostalog, Šljivo.

Nakon toga prisutnima se u ime starješina i boraca Trećeg manevarskog bataljona obratio Mevludin Delibašić kazao je da na ovom mjestu naviru sjećanja na dobre, hrabre ljude i teška vremena.

Mi  borci Trećeg bataljona nismo pitali kolika je žrtva za slobodu, mir, budućnost naše rođene i nerođene djece.  Naše redovno okupljanje na ovom mjestu od 1997. godine na inicijativu našeg rahmetli komandanta Elvedina Dinka Šehagića nastavak je borbe za domovinu. Današnja borba je vječno sjećanje jer ako zaboravimo uzalud su bile sve naše žrtve. Vjerujemo da nas sada vide i  čekaju u ljepšem, boljem i pravednijem svijetu, poručio je Delibašić zahvaljujući svima koji se sjećaju i cijene borbu pripadnika Trećeg manevarskog bataljona.

O značaju sjećanja na šehide, govorio je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj  Sulejman ef. Čeliković. On je kazao da treba da se sjetimo hrabrosti šehida koji su ustali u odbranu časti svojih majki, sestara, supruga, kćerki i toprak  i slobodu domovine.

-Jako je važno da znamo da su u isti zločini mogli biti počinjeni i na ovom prostoru da ovi lavovi nisu ustali i oduprli se poručivši neprijatelju da neće uspjeti. Ovdje smo da se sjetimo njih čija krv nije obična i da su šehidi živi i svjedoci, kao i da nam njihova hrabrost i žrtva budu inspiracija kako treba živjeti i boriti se za domovinu i slobodu.

 Na kraju je upriličen vjerski program, dova šehidima, kao i polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Ljubini.

 

Share.

Comments are closed.