ILIJAŠ

U Općini Ilijaš proveden nadzorni audit ISO standarda 9001:2015

U Općini Ilijaš je proveden redovni godišnji nadzorni audit ISO 9001:2015.

Auditor certifikacijske kuće “Bureau Veritas” prof. Halil Gutošić je obišao sve službe kako bi utvrdio da li je sistem usklađen sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda, a potom održao završni sastanak sa načelnikom i pomoćnicima svih općinskih službi.

Svake godine u Općini Ilijaš se prethodno na kvalitetan način završi interni audit i time olakša posao eksternom auditoru.

Šefica odsjeka za opću upravu Općine Ilijaš Muvedeta Fazlić je kazala da svi rade ozbiljno na poboljšanju procedura i standarda.

“Ranije je u Općini Ilijaš završen interni audit koji je pokazao 15 opservacija. Mislim da smo time pokazali koliko smo kvalitetni, ozbiljni i koliko smo spremni prihvatiti vlastite greške te raditi na poboljšanju.

U protekloj godini anketirali smo građane u vezi sa poboljšanjem usluga i ustanovili da nememo proceduru oko uspostvaljanja prijave koruptivnog ponašanja. Naravno, uveli smo proceduru kojom građani mogu prijaviti koruptivno ponašanje. Jedan od inicijatora za to je bio upravo ISO standard u kojem se kaže da mora postojati jedna takva procedura”, kazala je Fazlić.

154156464756478956475647854178 iso

Na završnom sastanku načelnik i pomoćnici su se usaglasili o nalazima koje je eksterni auditor prof. Gutošić ustanovio.

“Danas je proveden prvi nadzorni audit u petom ciklusu. Audit se provodi metodom slučajnog uzorka. Obišli smo sve službe, počev od načelnika, a potom njegove sradnike i izvršioce i ono što sam vidio je da su svi uposleni svaki puta bolji u svim auditiranim aktivnostima.

Čak i neki manji problemi koji su se ranije pojavljivali u nekim specifičnim službama više se ne pojavljajuju, odnosno smanjeni su na prihvatljiv nivo. Stepen riješenosti predemta u pojednim službama je čak 99 posto. Pomoglo je i to što su uposleni uradili dobar interni audit. U svakom slučaju Općina Ilijaš će zadržati cefritfikat”, rekao je Gutošić.

Politika kvalitete Općine teži ka unaprjeđenju rada organa uprave i njegovom poboljšanju u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima. Naredna posjeta eksternog auditora planirana je za godinu dana.

Povezane objave

Back to top button