Nakon ljetnog raspusta učenici Osnovne škole „Đulistan“ Lješevo jučer su se vratili u školske klupe. Posebno je svečano bilo za učenike prvačiće koji su u pratnji svojih roditelja došli u školu gdje su ih dočekale učiteljice ali i stariji drugari koji su im priredili priredbu dobrodošlice. Nakon priredbe đaci-prvaci su sjeli u školske klupe i otvorili novo poglavlje svog života. Septembar je oduvijek imao posebnu čar, jer je postao svojevrstan sinonim za đaka prvaka i prvi kontakt mališana sa đačkom klupom, ali mnogim roditeljima polazak djece u školu donosi bujicu različitih emocija.

Nastavnik historije u Osnovnoj školi „Đulistan“ Nijaz Trako istakao je zadovoljstvo brojem upisanih učenika u ovu ustanovu, te naglasio da je škola i njen prostor uređen po svjetskim standardima koji imaju brojne prednosti u odnosu na neke druge škole.

„Od samog početka bilo je jako teško doći na ovaj nivo na kojem se nalazimo danas, iako ima mnogo stvari na kojima radimo da bi bilo bolje. Zaista se možemo pohvaliti da smo jedinstvena škola u našoj državi, a posebno u općini Ilijaš. Atmosfera i ambijent koji vlada u našoj školi mogu slobodno kazati da je ugodan za rad i odvijanje nastave. „Đulistan“ broji 190 učenika, a ove godine je upisano 30 prvačića koji su raspoređeni u dva odjeljenja i to odjeljenje dječaka i odjeljenje djevojčica. Ova škola je drugačija u odnosu na druge zbog produženog boravka, gdje naši učenici mogu boraviti i nakon nastave do 16 sati. U produženom se boravku izmjenjuju odmor, vrijeme za učenje, vježbanje i ponavljanje te organizovano vrijeme, a učenicima koji pohađaju produženi boravak, osigurana su tri obroka: doručak, ručak i užina. Prostor je uređen po svjetskim standardima, te ima brojne prednosti u odnosu na neke druge škole.Ove godine smo pokušali uslove podići na veći nivo zbog sigurnosti djece i ambijenta u kojem radimo. Djeca su uvijek pod nadzorom svojih učitelja i razrednika što je jako bitno roditeljima. Želim naglasiti da naši učenici imaju obezbijeđen prevoz od kuće do škole, na relacijama Ilijaša, Kakanja, Breze, Visokog, Sarajeva i okolnih područja. Trudimo se da hrana koju djeci dajemo bude što kvalitetnija i zdravija zbog razvoja djeteta. Škola broji mnogo sekcija u koju su uključena mnoga djeca i sa ponosom bi istakao da su jako uspješni na svim takmičenjima gdje osvajaju nagrade. Nastojimo da u radu ispunimo sve dječije potrebe i uljepšamo im boravak u školi. Izmjenama igre, učenja, odmora, vježbanja, pjevanja, ponavljanja, crtanja, razgovora želimo stvoriti osjećaj zadovoljstva kod svih učenika u odgojno-obrazovnom procesu, odnosno sretno dijete koje će voljeti školu“, istakao je nastavnih historije u Osnovnoj školi „Đulistan“ Nijaz Trako.

Osnovna škola „Đulistan“ Lješevo je osnovana 2001. godine kada je i registrovana kao osmogodišnja osnovna škola u Kantonu Sarajevo, općina Ilijaš. Prepoznatljiva je i  po izuzetno uređenoj, velikoj, zelenoj površini i parkovima u kojima će djeca moći provoditi veći dio slobodnog vremena. Sa učenicima prije i poslije redovne nastave radi stručan, edukovan kadar, koji će aplicirati metodologiju usmjerenu na dijete. Nastavni sadržaji realiziraju se u skladu sa Nastavnim planom i programom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Danas se nastava odvija isključivo po devetogodišnjem sistemu obrazovanja.

 

Najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih. – Erazmo Roterdamski

Share.

Comments are closed.