U OŠ “Stari Ilijaš” promovisana knjiga “Tu, gdje rodih se”

U OŠ „Stari Ilijaš“ na času literarne sekcije, promovisana je knjiga „Tu, gdje rodih se“, čiji su autori mladi ilijaški osnovci. Promociji je prisustvovala nastavnica bosanskog jezika i književosti Mersiha Duraković, bibliotekar Gradske biblioteke Ilijaš Semir Spahić koji je realizirao ovaj projekat i uredio knjigu, pedagogica u OŠ „Stari Ilijaš“ Amela Smajlović, bibliotekarka školske biblioteke Rifa Tirić i članovi literarne sekcije. Naime, JU KSC i Radio Ilijaš ove godine je u povodu Dana općine Ilijaš, odlučila dati priliku mladim stvaraocima da se dokažu na polju literarnog stvaralaštva. Učenici OŠ „Stari Ilijaš“, njih deset, predvođeni nastavnicom bosanskog jezika i književnosti te voditeljicom literarne sekcije Mersihom Duraković, uz ozbiljan pristup ovoj temi, dokazali su da je zaista „Knjiga čovjekov najbolji prijatelj“.

„Pozdravljam ovu sjajnu ideju koju smo sa radošću prihvatili i uzeli učešće. Ovo su zaista njihovi radovi uz male korekcije. Sretni smo da su naši učenici zauzeli svoje mjesto u ovoj knjizi. Ovakvi projekti su veoma važni, jer učenicima treba motivacija. Sve ono što oni pišu žele da se to vidi i pročita. Njihovi radovi zaista vrijede. Nadam se da će ovaj projekat postati tradicija, da što više naših učenika piše ali i čita“, rekla je nastavnica Duraković.

Emina Pušina, učenica je VIII razreda u OŠ „Stari Ilijaš“ i osvojila je II mjesto za poetski rad.

„Jako je važno da pišemo. Prije svega družimo se kroz učešće na konkursu, ponekad osvojimo i nagrade. Na taj način razvijamo svoje mišljenje, saznajemo nešto novo o svom gradu, opisujemo ga riječima na najljepši način. Sretan sam zbog ove knjige jer ćemo moći da pokažemo svoju kreativnost i maštu“, rekla je Emina.

Urednik knjige Semir Spahić, poklonio je knjige svim učenicima čiji se radovi nalaze u istoj, kao i školskoj biblioteci OŠ „Stari Ilijaš“. Rifa Tirić, bibliotekarka u OŠ „Stari Ilijaš“ ističe da im poklonjene knjige  „Tu, gdje rodih se“ mnogo znače.

„Podrška sam našim učenicima u ovom divnom projektu. Donirane knjige nam mnogo znače jer smo mi mlada škola i nemamo veliki bibliotečki fond. Vjerujem da će ova knjiga biti satisfakcija svim našim učenicima za dalje pisanje i čitanje“, rekla je Rifa.

Uz svesrdnu pomoć načelnika općine Ilijaš, Akifa Fazlića, koji je finansijski podržao projekat,  imali smo priliku promovirati knjigu. Načelnik je obezbijedio sredstva  za štampanje knjige, a nagrade najboljim obezbijedila je JU  KSC i Radio Ilijaš. Na literarni natječaj pod nazivom „Tu, gdje rodih se“ prispjelo je 36 radova iz četiri  ilijaške osnovne škole. Nakon današnje promocije u OŠ “Stari Ilijaš”, knjiga “Tu, gdje rodih se” bit će promovisana i u osnovnim školama “Hašim Spahić”, “Podlugovi”  i “Srednje”.

Žiri u sastavu Semir Spahić, Jasmina Masnopita i Fadila Fazlić,  nagradio je  slijedeće radove:

PROZA

1. Sendin Pašović VII-3 „Hašim Spahić“ – Ilijaš

2. Sead Neretljak –  IX  – OŠ “Srednje”

3. Almedina Dugić IX -1 „Hašim Spahić“ – Ilijaš

POEZIJA

1. Valerin Ilić IX-2 „Hašim Spahić“

2. Emina Pušina       OŠ „Stari Ilijaš“

3. Kerim Tatar VI-2 OŠ „Hašim Spahić“

Uz nagrađene radove, i ostali prispjeli radovi uvršteni su u knjigu „Tu, gdje rodih se“, knjigu proznih i poetskih radova učenika ilijaških osnovnih škola. Uz 36 literarnih radova, u ovoj knjizi našlo se i 12 likovnih radova ilijaških učenika, te je tako ova knjiga svojevrsni reprezent umjetnosti mladih ilijašana.