MJESTO ZA REKLAMU

U organizaciji Bošnjačke  zajednice kulture „Preporod „ Visoko u periodu od 20-25. jula 2018. godine održat će se Međunarodni festival muzike i folklora u saradnji sa Evropskom asocijacijom festivala, koja je partner UNESCO-a. Na Festivalu će učestvovati šest folklornih grupa sa 246 učesnika iz Indonezije, Bugarske, Latvije Grčke te BiH. U okviru navedenog događaja  u ponedjeljak  će se  festivalska večer  održati u Ilijašu. Tim povodom gosti jutarnjeg programa RAI bili su Mersed Šahinović, predsjednik BZK „Preporod“ Visoko  i  Berina Burić, predsjednica  KUD Ilijaš.

 “Ideja Festivala je nastala u septembru prošle godine i od tada se intenzivno radi  na pripremi. U početku je bilo zamišljeno da se on održava u Visokom od 20-25. Jula i da particippiramo organizaciji Visočkog ljeta, međutim kako je vrijeme odmicalo i kako smo ostvarili kontakte sa značajnim institucijama došli smo na ideju da proširimo na druge gradove. Naravno ljudi iz Općine Ilijaš su objeručke prihvatili  da se jedna festivalska večer održi u Ilijašu.

Cilj nam je da afirmišemo Bosnu i Hercegovinu, njenu kulturu i prirodne ljepote  i da se istovremeno upoznamo sa kulturama drugih ljudi” – kazao je Šahinović.

U ponedjeljak 23.  jula   će svi građani Ilijaša imati priliku pogledati i poslušati izvedbe  folklornih grupa iz BiH i drugih zemalja.

Planiran je svečani defile  učesnika sa početkom  u 19,00 sati koji polazi od zgrade Općine Ilijaš, zatim prolazi kroz Šetalište i dolazi do zgrade KSC IlIjaš gdje će biti održan festival  sa početkom u 20, 00 sati. Sve grupe će predstaviti  sa tačkama koje će trajati po 15 minuta, uz učešće i KUD-a Ilijaš kao domaćina”- kazala je Berina Burić .

Pozivamo sve građane da posjete Visoko 22.jula i Ilijaš 23. jula kako bi podržali   festivalske aktivnosti i uživali u programu koji je pripremljen.

Share.

Comments are closed.