Koalicija za borbu protiv mržnje ” Zanemari razlike” u saradnji sa OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina organizuje Petu ljetnu školu tolerancije. Ljetna škola će se održati u periodu od 19.08. do 21.08.2018. godine u općini Ilijašu, u hotelu Leyla ( Podlugovi). Za Omladinsku emisiju Radio Ilijaša, o projektu je govorila Naida Mehanović, koordinator koalicije „Zanemari razliku“.

Naida Mehanović i Melisa Kišić

„ Sama zamisao ljetne V jubilarne škole, koja će trajati dvije noći i tri  dana, uključivat će tri vrste radionica. Teme koje će se obrađivati biraju se na osnovu aktuelnih tema. Prijave su otvorene. Možete nas pronaći na facebook, web ili instagram stranici. Svi mladi Ilijaša su dobrodošli. Prijave će trajati do 17.08.2019. (subota) a početak same ljetne škole je u 19.08.2019. (ponedjeljak) a trajati će do 21.08.2019. godine (srijeda). Povodom završetka škole bit će upriliečno svečano zatvorenje uz zakusku“, kazala je Naida.

U toku radionice, koordinatori i učesnici će razgovarati o temama koje su aktuelne među mladima a koje će značiti u rješavanja njihovih problema.

„Kroz radionicu „ Volonterizam i toleranciju“ pokušali smo da povežemo projekta koji smo radili u oktobru 2018 godine također u Ilijašu, gdje  smo zajednički napravili grafit na Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu. . Pokušati ćemo da napravimo druženje sa Omladinskom organizacijom  „Iskoristi dan – Carpe Diem“ i mladim Crvenog križa iz Ilijaš“, kazala je Naida.

Organizatori su najavili teme koje će biti u fokusu ovogodišnje Ljetne škole tolerancije.

„Ove godine teme koje će obuhvatati naše trodnevno druženje su: „Volonterizam i tolerancija“, „Nasilje kao posljedica gender nejednakosti“  i treća tema „Trafficing for Human being“. Također, planirane su i vannastavne aktivnosti. Bit će upriličeno i  druženje upravo zbog tog timskog duha. Planirana je posjeta nekom mjestu koje je udaljenije od Ilijaša gdje će svi učesnici  zajedno na kvalitetan način provesti slobodno vrijeme“, kazala je Naida.

„ Prilikom završetka cijele Ljetne škole tolerancije, imati ćemo posjetu od strane predstavnika OSCE-a gdje će biti upriličena dodjela certifikata. Sam certifikat  znači da ste prošli radionice vezane za tematiku koja će biti u predviđena tri dana. Važnost certifikata je upravo u tome što isti dodjeljuje OSCE i koalicija za borbu protiv mržnje ” Zanemari razlike“, istakla je Naida.

Ako imaš iskustva sa NVO, te si otvoren/a za nova iskustva, prijavi se.
Smještaj i prevoz iz Sarajeva je obezbijeđen.
Ova Ljetna škola tolerancije posebno je posvećena toleranciji i suživotu mladih u Bosni i Hercegovini, te svim mogućnostima koje nam se pružaju u našoj zemlji.
Za sve dodatne informacije i nejasnoće možete se informisati putem maila: peta.ljetna.skola.tolerancije@gmail.com

Prijave su otvorene do 17.08.2019. godine.

PIŠE: Melisa Kišić

Share.

Comments are closed.