Nekoliko političkih stranaka, odbornika u Skupštini Srebrenice te političkih aktivista danas su u Srebrenici potpisali zajednički dokument kojim najavljuju jedinstven nastup na slijedećim izborima i generalno zajedničko djelovanje u tom gradu. Prva stavka deklaracije odnosi se na rad i borbu da na lokalnim izborima Srebrenica dobije načelnika koji neće negirati genocid, kao i skupštinsku većinu.

Potpisivanja Deklaracije pisustvovao je i načelik općine Ilijaš Akif Fazlić sa grupom građana koji su iz Srebrenice, ali trenutno žive u općini Ilijaš. Načelnik Akif Fazlić pozdravio je odluku o potpisivanju Deklaracije za Srebrenicu, iskazujući opredjeljenje da je Srebrenica obaveza svih nas te da zajedničkim snagama moramo ponuditi jasnu viziju Srebrenice za generacije koje žele ostati i živjeti u tom gradu.

Potpisnici deklaracije za Srebrenicu će podržati zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica, uvažavajući volju svih aktera u širokom javnom dijalogu, a uzimajući u obzir savjete i mišljenja drugih društvenih aktera koji podržavaju vrijednosti ove inicijative.

Cilje je između ostalog doprinijeti izlaznosti birača na izbore i ostvarivanju pobjede zajedničkog kandidata.

“Zajednički ćemo učiniti sve da se posebna pažnja usmjeri ka internacionalizaciji trenutnog stanja politika i opšteg stanja u lokalnoj zajednici s ciljem podizanja svijesti medija, domaćih i međunarodnih aktera o pogubnosti djelovanja trenutno vladajućih politika u Srebrenici”, navodi s eizmeđu ostalog.

Također se ističe obaveza za podršku napora povratničke zajednice u Srebrenici koji zagovaraju ravnopravnost, toleranciju i međuetnički dijalog te koji se protiove politikama progona i negiranja genocida, kroz finansijsku podršku kampanji registracije , ukoliko se postigne dogovor o zajedničkom kandidatu probosanske koalicije za izbore 2020.

“Time svi zajedno danas na 9. januar, datum početka provedbe politike genocida šaljemo jasnu poruku da na politike genocid ai etničkog čišćenja ne odgovaramo mržnjom i nasiljem već vrijednim radom, otvorenošću, jedinstvom i olovkam ai glasačkim listićima”, navodi se u deklaraciji.

Pozvali su sve izbjegle i raseljene da naprave iskorak i poštujući Zakon o prebivalištu i boravištu prijave svoje prebivalište i izvade svoje dokumente u Srebrenici kako bi mogli glasati na izborima.

Deklaraciju su potpisali SDA, SBiH, SBB, DF, PDA, pojedini odbornici u Skupštini Općine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti.

izvor: klix.ba

Share.

Comments are closed.