Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo nastavlja sa aktivnostima na provođenju preventivnih mjera i aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19) na području Kantona Sarajevo.

U cilju koordiniranja svih planiranih aktivnosti, Štab je donio pojašnjenje svoje Naredbe kojom se zadužuju općinski štabovi civilne zaštite da u saradnji sa Udruženjem penzionera, Crvenim križem i centrima za socijalni rad naprave spiskove osoba starijih iznad 65 godina koji žive sami na području njihovih općina, kako bi im pružili podršku u dostavi neophodnih životnih potrepština, a sve s ciljem njene što brže realizacije.

Po nalogu Štaba, Služba za veterinarske poslove nastavlja sa aktivnostima koje podrazumijevaju plansku dezinfekciji javnih objekata i površina.

Podsjećamo i da je u toku jučerašnjeg dana, tim Štaba posjetio je Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kako bi se na licu mjesta uvjerio kako se implementira Naredba vezana za privremeno ustupanje jednog krilo zgrade Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom.

Kada su u pitanju aktivnosti općinski štabovi civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, poduzet je niz mjera i odluka, među kojima treba istaći onu koju je donio Općinski štab CZ Stari Grad.

Radi se o odluci za izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 400.000 KM za pružanje finansijske pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva – starim i iznemoglim licima u stanju socijalne potrebe, kao i porodiljama, 20.000 KM za nabavku  zaštitne opreme – maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i beskontaktnih toplomjera za potreba službe zaštite i spašavanja koja je formirana u Domu zdravlja Stari Grad, 6.000 KM za nabavku goriva za potrebe službe koja je formirana u Vatrogasnom društvu Vratnik i 5.000 KM Crvenom križu Stari Grad za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu koji su njihovi korisnici – onkološkim pacijentima, osobama kojima je potrebna hrana i higijenske potrepštine. Donesena je odluka da se obezbijede i određene finansijske olakšice za privredne subjekte koji djeluju na području ove općine.

Općinski štab CZ Centar donio je također čitav set mjera i odluka, a među njima ističemo odobravanje nabavke dva seta termalnih kamera zdravstvenim ustanovama na području ove općine, te jednog sanitetskog kombi vozila za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ovaj štab je na zahtjev ovog kliničkog centra dostavio i montirao jedan šator na ulazu za trijažu pacijenata.

Općinski štab CZ Novi Grad je između ostalih aktivnosti u prethodnih 10 dana nabavila i podijelila oko 15.000 zaštitnih medicinskih maski, 15.000 pari zaštitnih rukavica i 450 litara dezificijenasa, te nastavlja raditi na nabavci novih količina zaštitne opreme i sredstava.

Među aktivnostima koju je poduzeo Općinski štab CZ Hadžići je i upućivanje apela nadležnim organima višeg nivoa vlasti da donesu i konkretiziraju mjere koje je potrebno poduzeti prema licima koja šire paniku.

Press Vlade KS

Share.

Comments are closed.