Udruženje antifašista Ilijaš  je organizovalo obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH. Delegacija Općine Ilijaš, koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš,  brojna udruženja antifašista iz Hadžića, Vogošće, Novog Grada, Visokog, Vareša, predstavnici Udruženja antifašista Ilijaš položili su cvijeće na spomenik u Alića gaju i na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima kod SŠC Ilijaš. Potom su se uputili u kino salu, gdje se održala Svečana akademija povodom ovog važnog datuma. O potrebi borbe protiv fašizma govorilo se na centralnoj svečanosti, gdje su se obratili  predsjednik UABNOR Ilijaš Selver Herić, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, general Mustafa Polutak, te profesor dr. Enver Kazaz.

Načelnik Fazlić je, uz čestitke organizatoru, istakao je da je upravo ZAVNOBiH obezbijedio kontinuitet državnosti BiH i formulu njenog opstanka i treba odati počast svima koji su dali svoje znanje, pa i živote da danas imamo našu domovinu.

-Danas je red na nas da uradimo svoj dio posla, prvo je borba za temeljne principe a to je ravnopravnost naroda na svakom njenom pedlju i samo tako može imati kontinuitet. Ovi dani nekada su obilježavani velikim akcijama, odlukama, a to je i poruka nama, samo rad i zalaganje, reforme u oblasti ekonomije i obrazovanja mogu nam garantovati prosperitetnu budućnost, kazao je načelnik Fazlić dodavši da je Ilijaš ove godine dostojanstveno obilježio Dan državnosti BiH programom Znanjem gradi BiH u PBK Lješevo, priredbama u školama, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, a taj krug je upotpunjen ovom Akademijom.

General Polutak je naglasio  kako su patriotske snage u BiH na početku agresije na državu morale braniti ono što je bila stečevina ZAVNOBiH-a, ted a je posebna bojazan od neofašizma koji izjednačava žrtvu i agresora,

Još su jednom ponovljene historijske činjenice da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Profesor Kazaz uporedio je postulate Dejtona i  ZAVNOBiH-a, kazavši da je Dejton suprotnost ZAVNOBiH-u koji garantuje ravnopravnost narodima,  spolnu ravnopravnost, obavezu obrazovanja I socijalnu jednakost te prava pojedinca.

-Kada bismo uspjeli da obnovimo tradiciju institucionalne ravnopravnosti i u rješavanju nacionalnog pitanja i kada bismo vratili socijalnu pravednost i jednakost individue pred institucijama države bili bismo na tragu ZAVNOBiH-a jer slaveći 25. novembar mi održavamo humanističke najljepše ideje u BiH. Ne slavimo na cijelom prostoru zato što su mikrofašističke i neofašističke  ideje pobijedile ponegdje. Principi ZAVNOBiH-a  su omogućili civilizacijski vrhunac Bosne i Hercegovine, koji je pokrenuo stvaralačku energiju ljudi. Ako fašizam nije pobjedio u oružanoj borbi, ne treba dozvoliti da pobjedi u poltičkoj borbi a uvjeren sam da je ZAVNOBiH inspiracija naše budućnosti, kazao je, između ostalog, Kazaz.  

Najmlađi član UABNOR Ilijaš dječak Faris Selmanović recitacijama o Bosni obogatio je ovogodišnji program svečane akademije povodom Dana državnosti BiH.  

Na kraju programa uručene su zahvalnice onima koji su u proteklom periodu dali poseban doprinos radu UABNOR Ilijaš: potpredsjednici Udruženja Arijani Hadžić, pomoćniku načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijazu Spahiću, profesoru Enveru Kazazu i načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću.  Pored brojnih građana, Akademiji su prisustvovali  članovi Udruženja 126. Ilijaška brigade,  kantonalni ministar Damir Filipović, bivši ministar Muharem Fišo,  vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš Alan Šerak i drugi.

Share.

Comments are closed.