Potraga za osobom koja je na lokalitetu Suhodol kod Tarčina sinoć lišila života pripadnika Federalne uprave policije još je u toku. Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić potvrdila je da je Tužilaštvo otvorilo istragu protiv Edina Gačića, zbog osnova sumnje da je počinio teško ubistvo.

Veliki broj pripadnika sigurnosnih agencija i policije čitavu noć je tragao za osumnjičenim, a potraga je i danas nastavljena. Uviđaj na licu mjesta, kojim rukovodi tužilac Tužilaštva KS, još traje.

Na terenu su sinoć bili federalni ministar Aljoša Čampara, zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman, policijski komesar Mevludin Halilović, ministar MUP-a Admir Katica kao i premijer KS Edin Forto.

Edin Gačić se tereti da je prije sedam dana ubio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica, od kada se za njim traga.

Ubijeni policajac bio je pripadnik Sektora uniformisane policije i obezbjeđivao je objekat FUP-a u Suhodolu, koji je namijenjen za obuku policijskih službenika.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) odlučila je danas da će zatražiti pomoć od policijskih službi iz drugih kantona kako bi se građani osjećali sigurno, saopšteno je na vanrednoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu. Ministar unutrašnjih polsova Admir Katica kazao je da će Vlada KS do o končanja potrage, biti u stalnom zasjedanju, te da je formiran tim koji će sarađivati s operativnim štabom.

Apel građanima

Jedan od prioriteta je i osiguravanje Olimpijskog festivala mladih (EYOF). MUP Kantona Sarajevo tražio je dodatno angažovanje ljudstva, kako bi sve proteklo sigurno.

Komesar MUP-a Mevludin Halilović rekao je da je uprava MUP-a KS zajedno sa federalnom policijom pretražuje Suhodol. Govoreći o osumnjičenom Edinu Gačiću, on je rekao da se radi o osobi koja je prethodno počinila i krivično djelo na području Konjic.

U potragu su uključena i ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Zapadno-hercegovačkog kantona.

Izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.