Više stotina motorista koji su krenuli iz Sarajeva i drugih mijesta kako bi 11. jula prisustvovali komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, uz aplauz je u poslijepodnevnim satima dočekano u Potočarima. Nešto prije 19 sati u Potočare su počeli pristizati i učesnici “Marša mira”.

Među prvima koji su stigli u Potočare su učesnici Moto maratona, Biciklističkog maratona Goražde-Srebrenica, ultramaratona i biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica.

– Emocija ide, nosi… Velike su vrućine bile prva dva dana, ali to je nešto što je naša obaveza. Mi moramo voziti i doći, pokazati kako Bosni, tako i cijelom svijetu šta se desilo, da se ne zaboravi – kazao je Zlatan Jusić, koji je stigao biciklom iz Velike Kladuše.

– Jedna grupa je jutros krenula iz Kalesije i u Kladnju smo se jutros spojili sa ostalima, tako da nisam išao iz Bihaća. Bilo je lijepo vrijeme za vožnju. Ima nas više od 300. Ovdje leže moji prijatelji sa fakulteta, tako da dolazim redovno pješice, a sada, evo, treću godinu biciklom – Kazao je Nijaz Alić.

Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopat će se posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Među žrtvama koje će se ukopati se nalaze i dva maloljetnika te žena.

faktor.ba

Share.

Comments are closed.