Svečana akademija u povodu sjećanja na majora Hašima Spahića upriličena je u Kino sali Ilijaš,u organizaciji JOB-a Ilijaš.  Prošle su 24 godine od herojske smrti Hašima Spahića, ali njegova djela ostat će dugovječna.  Akademiji je prethodilo polaganje cvijeća mnogobrojnih delegacija na Centralnom spomen obilježju šehidima Općine Ilijaš.Sidik Bećirović, predsjednik JOB-a Ilijaš zahvalio se svima koji su došli da obilježe ovaj značajan datum, ne samo za Ilijaš nego za cijelu BiH.

„Žao mi je što nas nema još više i što nas nije bilo više i jučer. Nemojte da zaboravljamo. Ako mi zaboravimo ono što smo radili od 92.-96. To nas ponovo može stići. Ne dozvolite da naša djeca imaju isti put koji smo imali mi. Zapošite sebi u kalendare važe datume kojih se sjećamo i koga se sjećamo. Kruna obilježavanja pogibije komandanta Hašima Spahića je Svečana akademija koju su upriličili učenici OŠ „Hašim Spahić“ u saradnji sa učenicima OŠ „Stari Ilijaš“ i SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Svečana akaedmija je jedna vodilja i svjetlost na kraju tunela jer smo počeli zaboravljati a to je veoma opsano. Poruka je da ćemo na ovaj način sačuvati od zaborava naše velikane i važne događaje“, poručio je Bećirović.

Iljko Barić, član komande 126. Ilijaške brdske brigade, prijatelj, kolega, saborac Hašima Spahića istakao je herojsku ulogu koju je imao major Spahić u odbrani BiH.

„Mi smo bili višestruke kolege. Sreća i nesreća je bila da smo bili i kolege u ratu. Teren ilijaške općine je bio veoma težak. Tu su se odvijale vrlo teške bitke. Hašim Spahić kao komandant je objedinjavao svu organizaciju odbrane, od Lješeva do općine Olovo. Bio je to vrlo ispresjecan teren koji nije kontrolisala samo jedna strana nego obje tada zaraćene strane. Moralo se i bez osnovnih sredstava veze i komunikacija uspostavljati kontrola nad jedinicama koje su bile u dejstvima. Sa Hašimom sam se viđao često. On se našao u jednoj veoma odgovornoj ulozi. Imao je pod komandom četiri brigade, dva-tri bataljona. Obavljao je svoju dužnost vrlo predano. On je na kraju i položio život za BiH“, kazao je  Barić.

Enes Durak, komandant 126. Ilijaške brigade u svom obraćanju prisutnima je kazao da ga ponesu posebne emocije kada govori o Hašimu Spahiću.

„Bio je to čovjek koji je živio i volio BiH. Čovjek koji je sve posvetio odbrani. Oni koji su ga poznavali, znaju da je bio jednostavan, vojnik, da je bio neko ko je podredio i porodicu za opstanak BiH, Bošnjaka i svih onih koji su ovu državu smatrali svojom. Odgovorno tvrdim da je svoj život dao zbog činjenice da ga u višim komandama nisu razumjeli. Zašto je to tako?! Moševičko brdo i Čemrska planina su bili značajni objekti u srednjoj Bosni, koji u slučaju prelaska u ruke četnika bi okrenuli rat. Zbog toga je, pos vaku cijenu htio da Čemrska planina ostane u posjedu Armije BiH. U tom nastojanju dao je i svoj život. Molim vas da rahmetli Hašima držite u svojim srcima kao čovjeka koji je sve podredio borbi i opstanku BiH“, istakao je komandant Durak.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, zahvalio se svima koji nose odgovornost za našu historiju, za naše stanje i našu državu.

„Jučer ujutro me jedan prijatelj pozvao na telefon. I pita me gdje sam. A ja sam mu odgovorio: „tamo gdje ti, moj prijatelju i stotine drugih već godinama ne dolazite. Bio sam na mezaru Hašima Spahića. Ovo je opomena i poziv da ne smijemo zaboraviti ime Hašima Spahića. Ozbiljni narodi pamte svoju historiju i povlače pouke. Hašim nije više živ. Ali živa su njegova djela. Njegovo djelo je sloboda, njegovo djelo je mir. Njegovo djelo je država BiH. Posebno me raduju mlade generacije koje ukazuju da preuzimaju sjećanja i da počinju pamtiti sve ono što se dešavalo.“, istakao je načelnik Fazlić.

Uz prigodan program i poziv da se ne zaboravi herojska uloga majora Hašima Spahića, završena je Svečana akademija u povodu 24. godišnjica pogibije ilijaškog velikana.

Share.

Comments are closed.