Sniježnu decembarsku noć i srca posjetilaca, večeras su utoplile najljepše ilahije, kaside i sevdalinke koje su izvedene na vruhunskom tradicionalnom koncertu „Večer najljepših ilahija”. Trinaesti po redu koncert, upriličen je u Sportskoj dvorani Ilijaš koja je do posljednjeg mjesta bila puna, u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš i MIZ Sarajevo. Tarik Omerhodžić, član BZK „Preporod“ Ilijaš, producent večerašnjeg koncerta, jedan od organizatora i solista u grupi solista „Ašik“ zahvalio se JU KSC i Radio Ilijaš na svesrdnoj podršci.

„Ono što zaista moram da kažem da nam je u svemu Allah na pomoći. Imali smo mnogo problema zbog vremenskih prilika, kasnila je oprema i tonska proba, ali je koncert održan na visokom nivou i sretni smo što je sve prošlo u najboljem redu. Koncert je zasigurno našao put do srca naše publike. Ovo nama treba jer mi Ilijašani imamo kapacitete za ovakve događaje. Putujemo cijelim svijetom i ovo Ilijaš zaista zaslužuje“, kazao je Tarik.

Specijalni gost koncerta bio je hafiz dr. Kenan ef. Musić. Iskazao je izuzetno zadovoljstvo zbog ovakvog događaja u Ilijašu te uputio posebnu poruku mladim ljudima.

Drago mi je da se održava koncert ilahija u Ilijašu jer je to veličanje Boga u vremenu kada su ljudi počeli da veličaju sebe. Ovo je i noć kasida kada hvalimo Miljenika, Muhameda a.s. u vremenu kada nam fali obrazaca ponašanja u životu. Ovo je zaista hvale vrijedna manifestacija. Nadam se da ćemo svi zajedno ustrajati u ovom dobru. Iako je vrijeme hladno, dvorana je puna i ilijaške džematlije došle su da uzmu ono najljepše sa večerašnje trpeze, pune svoje srca i dušu i druže se u prelijepom društvu.  Poručujem mladim ljudima da ne dozvole da ih bilo ko ponizi, jer je poniženje slaviti nešto što prolazi. Dolazi Nova godina po Gregorijanskom kalendaru  i to je prilika da se preispitamo šta smo ostavili iza sebe. I da imamo sve na ovom svijetu, ne možemo vratiti ni jedan dan, nego ni jednu minutu u godini koja prolazi. Hvala Allahu, sve je više omladine koja se okreće vjeri i našim vrijednostima i drže se toga“, kazao je hafiz dr. Kenan ef. Musić.

Šerif Delić solista u grupi solista „Ašik“ kazao je da se u Ilijašu osjeća kao kod kuće.

„Najviše sam Ilijaš upoznao kada sam dolazio sa hafizom Bugarijem. Od tada sam zavolio ovu mahalu i njenu ljepotu. Četiri koncerta za redom nastupam na ovom koncertu i ovo je zaista na visokom nivou. Ovdje su najbolji učači i Kur'ana i ilahija. Tarik Omerhodžić, Mahir Dević, načelnik Fazlić su zaista zaslužni za ovaj prekrasni događaj kao i mnogi drugi Ilijašani. Ono što je najvažnije jeste do da je publika uvijek sa nama i na poseban način nas znaju dočekati. Vremenski uslovi su otežani i hladno je vani. Ali, naša srca i duše su tople i tu nema nikakve prepreke da bismo došli.  I izvođači i publika pune svoja srca radi zadovoljstva Allaha dž.š.“, kazao je Delić.

Adem Alić, predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš, zahvalio se svim sponzorima koji su doprinijeli da se tradicija nastavi. Također se zahvalio i Crvenom križu Ilijaš koji su došli da pruže podršku ukoliko bi bilo nezgoda.

„Posebno se zahvaljujem publici koja uvijek podrži ovaj koncert koji je uvijek humanitarnog karaktera. Večeras za našu Aminu Bradić. Zahvaljujem se i koordinatoricama džemata, našim vrijednim hanumama a posebno Mejrimi Valjevac koja je inicirala slatki bazar, te su pripremile kolače kako bi humanitarna akcija prošla što uspješnije“, kazao je Adem.

Mejrima Valjevac, koordinatorica džemata Novi Ilijaš i inicijatorica slatkog bazara zahvalila se sugrađanima koji su podržali akciju na kojoj se skupljeno 5.500,00 KM za liječenje Amine Bradić.

„Zahvaljujem se svim sugrađanima koji su se odazvali na ovu humanitarnu akciju. Posebno hvala ženama koje su s velikom ljubavlju pripremile kolače. Onaj ko učini bilo koje dobro, naći će na onom svijetu, inshAllah. Ono što me posebno raduje jeste da smo se ujedinili, da ne čekamo sve da nam neko drugi učini. To smo pokazali večeras na djelu. Veliko hvala i članovima Mreže mladih Ilijaš koji su nam pomogli večeras”, kazala je Mejrima.

Selma Droce, prateći je vokal i solista na kolažu sevdalinke, učestvuje četvrti put za redom na koncertu ilahija u Ilijašu.

„Zaista sam zahvalna domaćinima što nam pružaju priliku da učestvujemo na vrhunskom koncertu. Ovdje je uvijek vrhunska organizacija i program. Ovo je prelijepa prilika da se družimo i okupljamo oko iste ideje“, kazala je Selma.

Na koncertu su nastupili: Grupa solista “Ašik”, Madžid Aganhodžić, Selma Droce, Lejla Čaušević, Medina Turković, hor MIZ Sarajevo i Hor “Šapat srca” i drugi.

Domaćin koncerta bio je i ovaj put  Hor “Preporod” Ilijaš, a ulaz na koncert bio je besplatan.

Share.

Comments are closed.