Nakon devet godina džematlije u Gradskoj džamiji u Ilijašu odlučile su da promijene stare tepihe i obnove unutrašnjost ove džamije. Sredstva za nabavku novih  tepiha i unutrašnjeg uređenja najviše su obezbijedili džematlije i prijatelji iz Kuvajta, ali je bilo priloga i pojedinaca iz drugih džemata. Radovi su u završnoj fazi i u skladu sa planiranom dinamikom trebali bi biti okončani najkasnije do 15. aprila ove godine.

O tome i brojnim drugim projektima, ali i idejama koje su vodile stručnu komisiju na putu realizacije ovog veoma odgovornog i povijesnog čina govorio je efendija Šerif Ćatić.

U toku su radovi na unutrašnjem uređenju Gradske džamije u Novom Ilijašu, nakon što je ugrađen novi razglas, kazali su da ste Vi pokretač i incijator ove ideje, kako je zapravo sve počelo ?

-Moj prijatelj Armin Suljić vodi udruženje u Vogošći  koje se zove „Izvor dobročinstva“ i mi smo radili već jedan projekat u džamiji  „Hitri Sulejman“ na Hridu. Tim projektom smo mijenjali ćilime i postavili novo grijanje, također želim naglasiti da smo uradili i novu fasadu na mektebu na Karauli. Nakon toga ja sam Arminu predložio da uradimo nešto i za našu džamiju ovdje u Ilijašu s obzirom da je prošlo već devet godina kako je džamija otvorena. Ovim projektom ćemo dobiti nove ćilime i obnoviti fasadu unutra i želimo na neki način osvježiti unutrašnjost džamije. Mi smo sabrali jednu određenu sumu novca i naš džemat se također uključio u ovu akciju. Želim napomenuti da su do sad džematlije dale već 7 000 KM, a vjerujem da će ljudi imati nagradu na ovom i onom svijetu za sva dobra djela koja rade. U toku su radovi i mogu slobodno sa ponosom istaknuti da sam zadovoljan brzinom kojom rade naši majstori. Iskreno se nadam da ćemo do ramazana završiti i da će bit sve onako kako je planirano.

Kolika je vrijednost projekta uređenja džamije ?

-Moj prijatelj Armin Suljić i ja smo pripremili oko 20 000 KM i zaista smo uložili u ovaj projekat dosta toga, a preostali dio novca koji iznosi oko 7 000 trebao bi dati džemat. Oni su naravno tu sumu novca već prikupili. Vuneni ćilimi koji su bili u džamiji  poklonili smo drugim džematima, a jedna od njih je i džamija koja se nalazi u Busovači koju je također radilo udruženje „Izvor dobročinstva“. Želim istaknuti da ta džamija u Busovači služi kao škola za djecu i tu se održava nastava. Drugi dio ćilima smo poslali u Bratunac u džamiju koja je renovirana ali nije nikad prostrta. Ovo je sve odlučio džematski odbor sa predsjednikom, a mi smo dali samo prijedlog.

Na koji način se građani mogu uključiti ?

-Građani i dalje mogu ovdje u džamiju dolaziti jer tokom namaza prisutan bude naš Nurudin Bajramović i kod njega mogu ostaviti svoj prilog ukoliko to žele i onoliko koliko su u mogućnosti. Najbitnije je da dragi Allah upiše svakom ko da i pomogne drugima. Iskreno se nadam da će u toku sljedećeg mjeseca sve biti završeno, trenutno čekamo ćilime koji su naručeni.

Na koje aktivnosti i projekte ste posebno ponosni, a koje su ostale u amanet nakon vašeg penzionisanja ?

-Ono što mi je životni cilj bio dok smo se borili za ovaj grad sa puškom u ruci i mi i borci jeste želja da se u gradu napravi jedna prelijepa džamija i to sam hvala Bogu i ostvario zajedno sa svojim džematlijama. Ponosan sam na sve svoje džematlije koje su me pratile tokom mog rada i na djela koja najbolje govore kakvi su ljudi. Također mi je drago da svi moji prijatelji iz svijeta uvijek pomažu kad god im se zatraži pomoć i ovo je jedna donacija od naših prijatelja iz Kuvajta.

Da li su u planu još neki projekti i ima li prostora za nove donatore ?

-Naravno da je u planu još jedan projekat koji smo doveli do građevinske dozvole, a to je projekat izgradnje obdaništa u haremu džamije i trenutno čekamo da platimo rentu za građevinsku dozvolu. Pripremio sam novac i za tu rentu i u ovoj ideji naš načelnik Akif Fazlić me maksimalno podržao. Želim naglasiti još jedan projekat koji je bio u planu da u selu Medojevići uradimo mekteb i postavimo novo grijanje, međutim sav taj novac je otišao za Palestinu. Naravno da nećemo odustajati i imamo namjeru napraviti jednu džamiju manjeg obima. Postoji još jedna džamija koja se nalazi na Kokoščićima koju smo kompletno završili, a to je zapravo jedno naselje u kojem žive penzioneri rudari. Do 15. aprila imamo namjeru ako Bog da završiti radove na uređenju džamije i ovo sve radim zbog svojih džematlija koje jako poštujem i cijenim. Sretan sam što mogu pomoći i i planiramo naravno i u budućnosti nove projekte.

Džemat Novi Ilijaš se nalazi u centru Ilijaša, na desnoj obali rijeke Bosne. Ovaj džemat je udaljen od Sarajeva, nešto više od 20 km. Osnovan je nakon reintegracije općine Ilijaš, 1996. godine.

Fotografije koje smo zabilježili tokom obilaska Gradske džamije u Ilijašu možete pogledati na Facebook stranici Radija Ilijaš.

Share.

Comments are closed.