moraSmijati se muci u inat popularno je u našem narodu i način kako preživljavamo teške i ponekad nemoguće trenutke. Upravo je to bit predstave “Mora od odmora” koja je večeras, zahvaljujući bravuroznoj izvedbi mladog glumca Rijada Gvozdena, nasmijala ilijašku publiku do suza. Predstava je dio bogatog programa Manifestacije “Ilijaški dani” 2015 u organizaciji JU “KSC i Radio Ilijaš”. Rijad priča o svom odmoru na moru koji se zbog prevelikih obaveza i naporne žene Begajete pretvorio u pravu noćnu moru. Da bi to dočarao publici mora glumiti nekoliko likova.

– Trebalo je samo da spomenem te likove i njihove funkcije kroz priču, ali ja volim da svi likovi zaigraju barem malo jer volim tu povratnu informaciju koju imitacije izazivaju kod publike, kazao je Gvozden za Radio Ilijaš.

Na beskrajno duhovit način ispričana je u monodrami  priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju. Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica,različitih interesovanja,trošenja novca izaziva salve smijeha kod gledatelja. Suprug,otac štedi svaki dinar-kunu,na odmoru se osjeća kao na bauštelu, gunđa, ali izvšava obaveze. Monodrama progovara o ovisnostima čak i na plaži-ovisnost o mobitelu, društvenim mrežama. Nema istinskog odmora i diskonetkovanja od svega i svakog. Izgubi se bosanski rahatluk i sposobnost uživanja u čistom besposličarenju, višesatnom besciljnom kahvelenisanju.

Autor teksta Esmir Salihović htio je na humorističan način, kroz ispovjest supruga, dočarati sve “muke” kroz koje prolazi porodica sa troje djece, želeći 10-ak dana planiranih za odmor učiniti što ugodnijim. Konačni ishod je – potreba za odmorom nakon odmora.gvo

U višedimenzionalnost predstave i neprestanu interakciju s auditorijem uvjerila se i zadovoljna ilijaška publika koja je upijala svaku riječ do posljednje minute. Zbog toga što je priča bliska mnogima, realna je i mnogi se u njoj pronalaze, postaje sve popularnija.

– Igrali smo u Jelićevoj, a sada ćemo zbog interesa publike i veličine prostora preći u Dom mladih. U Ilijašu sam igrao prije nekoliko godina u predstavi rahmetli Nedžada Ibrišimovića i to je bila divna ekipa ljudi od kojih bi mnogi mogli naučiti kako se voli ovaj posao. Nakon Ilijaša, igrat ćemo u Hadžićima a imamo i dogovoreno gostovanje u Crnoj Gori i mnogim našim gradovima, otkriva nam Rijad, te najavljuje i premijeru novog filma u kojem glumi sa velikim bh. glumcima a koji će biti prikazan u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Na SFF bit će prikazan i njegov dokumentarni film “Adil” koji govori o čovjeku koji je izgubio 22 člana uže i šire porodice u ratu.

Rijad Gvozden ostvario je niz veoma zapaženih uloga u teatru kao i na filmu. Važna i njemu draga uloga  je u Tanovićevom filmu“Prtljag“. Široj publici je poznat po ulozi u filmu TVSA „Poguzija“, ali ne želi da ga po tome pamte nego želi ozbiljnije uloge u čemu mu želimo puno sreće.

Fotografije pogledajte na facebook stranici “Ilijaški dani”.

Share.

Comments are closed.