U organizaciji JU KSC i Radio Ilijaš, alternativna grupa Teatar komedije „Rajvosa“  na pozornici kino sale Ilijaš izvela je svoju pozorišnu predstavu „Bosanski lonac“ . Komedija je to koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama i ljudima na vlasti a obogaćena je pikantnim okusom rodbinsko-stranačkih veza i „štela“, neodoljivim mirisom bijede i paraliziranog života običnog čovjeka. Niz komičnih i tragikomičnih situacija Iz svakodnevnog života izazvali su puno smijeha izuzetno posjećene ilijaške kino sale.

Predstava je izvedena u novoj adaptaciji i režiji Riada Ljutovića, po motivima teksta „Prognanici“ istaknutog  više puta nagrađivanog za komediografska i scenaristička ostvarenja  bosanskohercegovačkog dramaturga Hasana Džafića, autora popularne televizijske serije „Viza za budućnost“. Obnovu predstave uradio je Riad Ljutović, adaptaciju teksta Edin Drljević, dok su muzičke numere preuzete od muzičkog sastava Dubioza kolektiv.

O predstavi za Radio Ilijaš glumac Edin Drljević kaže:

-Mi iz teatra “rajvosa” koji djeluje pri Centru za kulturu i mlade Općine Centar smo se opredijelili za domaće tekstove i to komediju jer mislimo da je previše crnih stvari oko nas, u vijestima, ostavljaju nas u uvjerenju da smo bez perspektive. Pokušavamo da kroz kulturu i umjetnost unesemo malo radosti i svjetla, jer mi smo vedre duše, bogati duhom. Žao mi je što češće nema ovakvih predstava i posjeta, da vratimo umjetnost narodu. Šaljemo poruku, da možemo živjeti skupa bez obzira jesmo li iz grada, sela, Srbi ili Bošnjaci jer mi zajedno možemo napraviti jednu divnu bogatu zemlju i spriječiti masovni odlazak omladine. Drago mi je da je publika u Ilijašu uživala i zaboravila za sat i po vremena sve crne teme i probleme koji nas okružuju  i obećavam da ćemo ponovo doći jer radimo novu predstavu „Luda kuća“ , tu su i penzioneri i demobilisani borci, predstavnici vlasti, teme koje su svuda oko nas.  Imamo jako puno poziva iz Hrvatske da gostujemo i možemo ponovo  da budemo ambasadori kulture, jer je bosanski humor je uvijek bio prepoznatljiv i cijenjen i izvan naših granica, kazao je Drljević.

Sljedeće gostovanje je u Mostaru u Domu Herceg Stjepan Kosača, zatim slijedi  Zenica, Travnik, Slavonski Brod. Ilijaško izvođenje“Bosanskog lonca“ bilo je 39. po redu samo ove godine, a  pečat uspjehu  iz grada u grad daje sjajna glumačka ekipa:  Amina Begović, Bakir Kumrić, Senka Oruč, Mirsad Imamović, Jasminka Božuta Požek, Aldin Tucić i Edin Drljević.

Share.

Comments are closed.