letsdoitilijasMjesne zajednice Ljubina, Luka i Misoča ove su godine obuhvaćene akcijom Let’s do it –očistimo zemlju za jedan dan, koja se već treću godinu uspješno provodi i na području Ilijaša.
Koordinatorica akcije Let’s do it za Kanton Sarajevo Velida Tihić kazala je za Radio Ilijaš da su ove godine vršene prezentacije projekta u ilijaškim osnovnim i srednjim školama, što je utjecalo na prijavu značajnog broja mladih volontera.
– Danas smo obišli lokacije gdje se akcija održava. Zbog poplava je bila specifična situacija prošle godine, ali smo sa djecom iz OŠ „Podlugovi“ ipak puno uradili. Ove godine, odrasli su se nešto više uključili i urađeno je puno posla i u Bioči, Misoči i Ljubini, naglasila je Tihić.
Lokacije su obišli i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i koordinator za mjesne zajednice Midhat Čeho.
Oni su izrazili zadovoljstvo urađenim, kao i odzivom volontera za čišćenje i uređenje svog okoliša. Čeho ističe da su ovakve akcije potrebne češće i da se ne treba ubuduće čekati da sve pokrene Let’s do it.

U Ljubini je očišćeno područje oko Doma MZ, kao i prema potoku Povoča. U akciju su se uključili i članovi mjesnih udruženja-San, Napredak, Lovačko društvo, potvrdio je i predsjednik MZ Ljubina Meho Tabaković. Oko 50 vreća smeća je prikupljeno koje će preuzeti i deponirati PJ KJKP „Rad“.
Akcija je proteklih godina provođena vrlo uspješno i na području MZ Luka, odnosno u Bioči. Brojni volonteri su i ove godine čistili područje Hujići-put, kao i oko spomenika i stadiona u Gornjoj Bioči.
-Okupilo se oko 100 volontera, od toga 40 mališana, radilo se o čišćenju puta i potoka. Otpad je prirodni, skupljen je i složen da se prirodno reciklira. S obzirom na veliki odziv volontera, akcijom možemo biti izuzetno zadovoljni, istakao je predsjednik MZ Luka Elmin Brkić.

U Misoči su se okupili građani i nastavili čišćenje na području vodozahvata, odnosno Čistaka gdje bi trebalo biti izgrađeno izletište i kupalište. Više nam je rekao zamjenik predsjednika MZ Misoča Ibro Dedić.
– Okupilo nas se oko 60, očistili smo plato ispod kamenoloma, prikupljeno je oko 40 vreća smeća. Danas je bitno i druženje i mladih i starih i invalida, zahvaljujem svima koji su pomogli,a i vrijeme nas je srećom poslužilo, kazao je Dedić.
I na akciji u Misoči zatekli smo i sedmogodišnjake, ali i sedamdesetogodišnjake koje ovakvkve radne akcije podsjećaju na neka davna vremena kada ih je bilo više i kada se za bolju okolinu i ljepšu životnu sredinu nije žalio trud i znoj. Akcijom i druženjem izuzetno su zadovoljni penzioner Ismet Pušina i RVI Emir Kahriman.
Iako ove godine akcija nije provedena u Podlugovima, predsjednik ove MZ Almir Špiodić uključio se u akciji u Misoči, veliku podršku dali su i pripadnici civilne zaštite, Vodostana Ilijaš, kao i članovi mjesnih sportskih društava, volonteri projekta Let’s do it.

Share.

Comments are closed.