U Sarajevu će danas biti otvoren 35. Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima”. Pod motom “Buka i bijes”, na dvanaest festivalskih lokacija 1500 umjetnika će tragati za odgovorima na izazove savremenog svijeta, rastrzanog između prošlosti i budućnosti.

Učesnici festivala dolaze iz 41 zemlje svijeta, a počasni gost ovogodišnjeg izdanja “Sarajevske zime” je Mađarska.

Ovogodišnja Sarajevska zima bit će u znaku kreativne buke i bijesa, pa je prirodno mjesto otvaranja festivala Trg Susan Sontag i Narodno pozorište Sarajevo.

Iz bogatog programa Festivala planiranog za februar izdvojeni su Državni ansambl igara i plesa Mađarske (7. februara), gala koncert Sarajevske filharmonije sa umjetnicima Oulim orkestra iz Južne Koreje (9. februara) i predstava Nacionalnog teatra Brno “Vera” (25. februara).

U program Sarajevske zime uvrštena su i ostvarenja Narodnog pozorišta Sarajevo – premijera drame Brehtov “Kavkavski krug kredom” u režiji Paola Magellija (14. februara), balet “Okovani Prometej” u režiji i koreografiji Belme Čečo Bakrač (16. februara), Rosinijeva opera “Seviljski Berberin” (26. februara) i koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala Sarajevska zima – “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” u režiji Admira Glamočaka (27. februara).

Festival će trajati do 21. marta.

Share.

Comments are closed.