Danas je u programu Radio Ilijaša gostovao direktor Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo. Između ostalo, razgovarali  smo o upisu u srednju školu, rezultatima učenika, ali i o napredovanju radova uređenja prostorije za mlade.

Već nekoliko godina  upis za srednje škole vrši se online. Upis je završen, a o rezultatima Džafo je rekao:

„Online upis provodi se već treću godinu. Upis je završen, a već prvi i drugi dan skoro sva mjesta u našoj školi su bila popunjena. Dešava se ono što smo mi, ustvari, i željeli proteklih nekoliko godina, i radilo smo na tome da je ulazni kriterijum definisan na ovaj način kakvi jesu,te da se ispoštuju do kraju i da se u našu školu upisuju učenici sa što boljim uspjehom. To se zaista i dešava, već u toku prvog dana sva mjesta u gimnaziji su bila popunjena, u informatičkoj gimnaziji, a drugog dana u općoj gimanziji. Kasnije se taj spisak ažurirao  na dnevnoj bazi, mi smo dobijali učenike sa sve boljim uspjehom iz osnovnih škola. Isto se dešavalo sa zanimanjima trećeg stepena i ponovo smo imali situaciju da učenici koji se  kod nas upisuju za zanimanje trećeg stepena imaju uslove za upis u  tehničke škole, ali oni su odabrali naša zanimanja trećeg stepena, sigurno oni znaju zbog čega,  a mi naravno da znamo jer radimo na tome već duži niz godina. Upisali smo jedno odjeljenje gimnazije informatičkog smjera, jedno odjeljenje opće gimnazije, jedno odjeljenje mašinsko tehničke škole- konstruktor na računaru, odjeljenje uslužnih djelatnosti, pola odjeljenja odnosno 12 učenika za zanimanje frizer i  12 učenika za zanimanje kozmetičar, jedno odjeljenje mašinske stručne škole treći stepen, 12 učenika operater na CNC mašinama i 12 učenika za zavarivača. Sve je to bilo popunjeno na samom početku upisa. U drugi upisni rok smo išli samo za zanimanje mašinski tehničar konstruktor na računaru gdje smo u prvom roku upisali 19 učenika, a ostalo je bilo pet slobodnih mjesta. U drugom upisnom roku nije bilo aplikanata, tako da je upis u ovim odjeljenu završeni s 19 učenika, što je naravno  unutar pedagoških standarda normativa, tako da ćemo i to odjeljenje  imati s uspjehom. Ne mogu potvrditi u ovom momentu, ali kontaktirat ćemo Ministarstvo tokom mjeseca augusta preko aplikacije učenika ukoliko budu željeli da dopunimo to odjeljenje do broja  24 kako je predviđeno“ rekao je.

Džafo ističe da je bilo dosta učenika koje su morali odbiti.

„Odbili smo mnoge kao i prošle godine, posebno za zanimanja trećeg stepena prije svega tu spadaju zanimanje frizer i kozmetičar. Tu je zaista velika gužva, s razlogom. Imamo nove prostorije koje smo dobili uz našu sportsku salu, imat ćemo dvije nove učionice koje su namijenjene isključivo za praktičnu nastavu za ova dva zanimanja. Kabinet za praktičnu nastavu kozmetičara će biti opremljen nadam se do kraja septembra, s obzirom na to da ove godine sve kasni zbog  problema s budžetom izazvanom pandemijom, ali se nadam da će biti uspješno riješeno u skorije vrijeme. Imat ćemo moderno opremljen kabinet za praktičnu nastavu kozmetičara, u rangu najboljih kozmetičkih salona koje možemo načinu u bližem ili širem okruženju. Učenicima će biti ponuđena zaista kvalitetna praktična nastava. Što se tiče frizera tu imamo jako dugu tradiciju za uspješno školovanje tih mladih osoba. Imamo juniorsko svjetsku prvakinju i to sasvim dovoljno govori“ kazao je.

Također, govorio je i o važnosti zanimanja trećeg stepena.

 „ Mislim da je jako važno da znaju učenici koji se opredjeljuju na zanimanje trećeg stepena naša škola je aplicirala na jedan konkurs koje su otvorile Njemačke organizacije AAK i AGC koje se bave analizom i uspješnosti saradnje škole s privredom. Konkurs je bio na državnom nivou i naša škola je u tom segmentu zauzela treće mjesto na nivou BiH po primjeru dobrih praksi škola i privrede kod stručnog obrazovanja i nastaviti ćemo s aktivnostima na tom polju jako brzo čim se steknu uslovi“ spomenuo je.

Ističe da se privrednici obraćaju, posebno ranijih godina u potrazi za stručnim kadrom i obrazovanjem mladih za tržište rada.

Maturanti su završili jedno poglavlje u životu, sada slijedi upis na fakulet ili traženje posla.

„ Online upis na Univerzitet u Sarajevu još uvijek traje, ali nisam baš pratio jer radimo stvari koje su više vezane za našu školu. Maturanti su ispraćeni, ja im želim sve najbolje. Ono najmanje što smo mogli učiniti za njih u jednoj ovakoj stresnoj godini u kojoj nisu imali normalan kraj nastave, matursko veče, ekskurziju koju su željno čekali godinama i radovali se tome. Mi smo dobili mogućnost da ogranizujemo svečani ispraćaj maturanata, nismo puno razmišljali o tome i izašli smo im u susret i sve je proteklo u najboljem redu“ kazao je.

S obzirom na to da je počelo uređenje prostora za mlade, pitali smo Džafu kao napreduju radovi.

„Projekat napreduje, možda ne baš onim intenzitetom kakvim smo očekivali, neki radovi su već urađeni. Radi se o zamjeni elektroinstalacije, osvjetljenju prostorija koje smo uspješno realizovali pomoću donatorskih sredstava. Očekujemo u ponedjeljak dogovor u vezi sa zamjenom prozora isto na donatorskom nivou firme „Ilmex“. Također, moram se zahvaliti „Fazum“ gradnji  čiji su radnici napravili predmet radova koji ćemo mi sada slijediti. Ono što nam je u ovom momentu prioritetno treba jesu radovi na uklanjaju maltera na mjestma gdje su bili zidovi oštećeni vlagom i postavljanje hidroizolacije. Ljudi koji se bave molersko farbanskim i sličnim radovima, a voljni su da nam izađu u susret u zajedničkom opremanju prostora za mlade i prostora za slobodni boravak učenika u slobodno vrijeme da nam se jave i da vidimo šta to možemo zajedno učiniti. Pozivam roditelje naših učenika za koje nisam nešto primjetio da su se aktivno uključili. Projekat će biti realiziran, sve zavisi koliko brzo reagujemo, i koliko brzo će biti  završeno, ali će biti gotov“ istakao je.

U slučaju da opet od septembra bude online nastava, Srednjoškolski centar je spreman, s obzirom na to da je ovo praksa već godinama.

„ Mi imamo praksu, ali i određene korake koje smo poduzeli na osiguranju dodatnog kvaliteta. Naše platforme na kojima smo radili u jednom periodu i trenutno radimo na uvođenju  office 365 platfrome zbog učenika koji se upisuju u prve razrede koji su u osnovoj školi radili na toj platformi, a ukoliko dođe do online nastave i u sljedećem polugodištu da im taj prelazak bude lakši. Dovoljno je stresno što prelaze iz osnovne u srednju školu, još ako budu mijenjali platforme neće biti vremena da se educiraju u normalnim uslovima. Tako da ćemo kao i u mnogim drugim segmentima našeg djelovanja mi krenuti prema njima, nećemo čekati da samo dođu kod nas. Pokušavamo uvijek biti organizovani na najbolji mogući način, da idemo taj korak prema učenicima“ rekao je.

Share.

Comments are closed.