Izgradnja prve faze vodoopskrbnog sistema Vrutak, vrijedne 1,8 miliona KM, završena je prošle godine, a da bi se on stavio u funkciju, neophodno je još priključiti struju i testirati sistem. Taj posao, kako najavljuje načelnik Ilijaša Akif Fazlić, trebao bi biti završen ubrzo jer je Općina već uplatila sredstva Elektrodistribuciji za priključenje struje, piše Oslobođenje.

Rezervoar

– Radovi koji se odnose na izgradnju pumpnih stanica potisnog vodovoda su završeni, ali je bilo potrebno dovođenje struje na tri lokaliteta, na izvorište, prepumpne stanice i na rezervoar, kako bismo mogli pustiti sistem u funkciju. Imali smo želju da sve to okončamo do kraja prošle godine, ali nismo uspjeli, tako da ćemo ove aktivnosti nastaviti ove godine. Nadam se da će one biti završene vrlo brzo, kazao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, prvom fazom bit će obezbijeđeno vodosnabdijevanje cijele mjesne zajednice Gajevi i pojedinih naselja koja joj gravitiraju, odnosno potrebe za vodom 2.500 stanovnika kojima će ona olakšati bavljenje poljoprivredom. Istakao je da je ova faza najvažniji dio projekta kojim će obezbijediti kapacitete kako bi se ovaj sistem mogao dalje razvijati, jer je u planu da se u 2021. radi i druga faza.

– U ovoj godini radit ćemo projektovanje druge faze, za šta smo u budžetu planirali 190.000 KM. Sve ćemo pripremiti kako bi u 2021. krenuli radovi. Time bismo ovaj sistem proširili prema Nišićkoj i Crnorječkoj visoravni, naveo je Fazlić.

Dugoročno rješenje

Za Općinu Ilijaš vodoopskrbni sistem Vrutak je razvojni projekat koji će dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja gornjeg kraja ove općine. Inače, područje na kojem se realizira ovaj projekat ima mnogo lokalnih vodovoda, odnosno iscjepkan sistem gdje djelomično tim sistemima upravlja JKP Vodostan.

– Cilj nam je i da obezbijedimo dovoljne količine vode za sve ono što će Bijambare u perspektivi postati, da potaknemo novogradnju turističkih sadržaja, poljoprivrednih i slično. Ne želimo da voda bude limitirajući faktor za dalji razvoj ovog kraja, naglasio je načelnik Fazlić.

Share.

Comments are closed.