U Kantonu Sarajevo vrtići i predškolske ustanove su danas nakon dva mjesece pauze počeli raditi. Zbog epidemije koja je zahvatila i našu državu sredinom marta zatvorene su obrazovne ustanove, kao i privatne djelatnosti i druga mjesta na kojima bi moglo doći do širenja zaraze.

U Kantonu Sarajevo je Krizni štab Civilne zaštite odluku o nastavku rada donio u petak, a kantonalnom Ministarstvu obrazovanja naložio da uposlenike upozna o preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH te da prostorije adekvatno osposobi za dolazak djece.

Iz  vrtića „Ilijaš“ Sanja Fejzić nam je kazala kako je manje djece nego obično, ali da se pridržavaju propisa.

„ Vrtić „Ilijaš“ je ovog jutra otvorio svoja vrata nakon dva mjeseca izolacije, mališani i mi smo jedva dočekali da se ukinu ove mjere kako bi ponovo s našim radom i našim odgojem, ali sad pod drugim uslovim rada, počeli raditi. Donesena je odluka da se vrtići otvore s današnjim danom. Mi smo danas primili 22 mališana, od kojih je došlo 13. Također, vršili smo anketu s roditeljima ko ima potrebu da dovodi djecu, tako da se javilo 22 roditelja, odnosno 22 djece kojima smo mi ovoga jutra otvorili vrata. Pripreme su tekle  već desetak dana prije nego što ćemo otvoriti vrata, vrtić je dezinfikovan, očišćen, a posjetili su nas i iz Zavoda za javno zdravstvo inspektori gdje su utvrdili da postoje uslovi za prijem djece. Dezinfekcije su izvršene i mi odgajatelji smo preko vikenda testirani na COVID -19, i svi zaposlenici su bili negativni, tako da smo mi počeli jutros u pola sedam s djecom pod posebnim uslovima. Nezaposlenima je zabranjen ulaz po preporukama, tako da roditelji predaju djecu na vratima radi preventive kako bi mi unutra zadržali optimalne uvjete čistoće i djecu, ali i nas zaposle zaštitili od mogućnosti bilo kakvih zaraza. Za ova dva mjeseca mi smo radili u dežurama i održavali čistoću vrtića. Odgajatelji starijih grupa su radili s djecom online, dakle odgojno- obrazovni proces se nije prekidao, tako da su mališani uživali u našim aktivnostima na platformi. Ali ipak naš rad se zasniva na blizini i bliskosti,“ kazala je Fejzić.

S obzirom na zabrinutost roditelja za svoje mališane, Fejzić nam je kazala da su i pored ankete roditelji imali dodatna pitanja i nedoumice.

„Mi imamo 65 djece inače upisane u vrtić, od tih 65 djece, 22 roditelja nisu mogla da nađu način gdje ostaviti svoje dijete, tako da je bilo zabrinutosti od strane roditelja, mi smo sve to s njima zajedno preprodili i svima je ovo novina. Ko god je imao da ostavi djecu, da ga odmah ne šalje u vrtić on je to i uradio, pa ćemo vidjeti kasnije kako se stvari budu odvijale, da li će se vraćati ta djeca  mi smo u kontaktu s roditeljima, a neki roditelji su uzimali i rezervacije. Inače, kod nas je praksa da djeca koja polaze u školu ispisujemo tokom ljeta kako bi se djeca odmorila i spremila za školu, dok ovi koji ne idu u školu ostaju i tokom ljeta, pod ljetnom shemom rada,“ istakla je.

Fejzić je kazala kako su djeca tokom izolacije imali online nastavu, gdje su bili jednostavni zadaci.

„Prateći naš plan, inače koji bi smo mi provodili s djecom u to vrijeme u vrtiću. Roditelji, a i djeca su bili oduševljeni posebno kada se pojavimo na ekranu uživo s djecom ili kada im se mi obratimo. Ova online nastava i obraćanje nam je mnogo dala ti pozitivnih stvari. Mi odgajatelji smo vidjeli, ali i sami roditelji koliko znači naša riječi samoj djeci, koliko mi imamo tog nekog prijateljskog autoriteta, koliko nas djeca slušaju. Djeca su vraćala te zadatke bolje urađene nego u vrtiću, jer su bili jedan na jedan onda su se roditelji tu uključivali. Roditelji su vidjeli kako rade i druga djeca, što je još jedan pozitivan ishod ove online nastave, kazala je.

Fejzić je dodala da je tokom izolacije bilo dosta takmičenja online, ali da je njihov rad najviše zasnovan na bliskosti. Također, naglasila je da će se pridržavati svih mjera koje su propisane, te da ovaj perid prođe što  sigurnije.

Share.

Comments are closed.