Pandemija korona virusa se ubrzava međutim njena putanja može biti modifikovana, ocijenio je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije pozivajući zemlje da krenu u “napad” testiranjem svih slučajeva i stavljanjem u karantin njihovih bliskih kontakata.

“Više od 300.000 slučajeva bolesti KOVID19 zabilježeno je do sada. To je razarajuće, pandemija se ubrzava međutim mi možemo da promijenimo njenu putanju”, rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Genevi. 

Trebalo je 67 dana da se dođe do 100.000 zaraženih, 11 dana da ih bude 200.000 i samo četiri dana da dostigne 300.000, rekao je on.

“Ali ono što je najvažnije je šta radimo. Ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom. Treba takođe napadati”, rekao je on i ukazao da su zahtjevanje od ljudi da ostanu kod kuće i uspostavljanje mjera fizičkog distanciranja važni načini za usporavanje napredovanja virusa i dobijanja na vremenu, ali da za pobjedu nad virusom neće pomoći samo mjere odbrane.

“Da bi se pobijedio virus treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjnivi slučaj, izolovati i liječiti svaki potvrđen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt”, rekao je šef WHO.

On je rekao da uviđa da je nekim zemljama teško da sprovedu te ofanzivne mjere zbog nedostatka sredstava. ;

Šef WHO je takođe osudio davanje lijekova pacijentima zaraženih novim korona virusom pre nego što se naučna zajednica ne složi o njihovoj efikasnosti i upozorio na “lažne nade” koje to može da izazove.

“Sužene i nasumične studije, napravljene na osnovu posmatranja, neće nam donijeti odgovore koji su nam potrebni. Davanje netestiranih lijekova bez dovoljnog dokaza moglo bi izazvati lažne nade i čak napraviti više štete i istovremeno dovesti do nestašice neohodnih lijekova za liječenje drugih bolesti”, rekao je on.

Share.

Comments are closed.