Nazivaju ga još i Snježni Mjesec, kao i Mjesec gladi. Ako ste ljubitelj promatranja neba, obavezno u svoj raspored upišite termin za iduće nedjeljno jutro. U ranim jutarnjim satima 9. februara na nebu će se pojaviti Supermjesec, piše Mirror.

Pun Mjesec se pojavljuje na nebu onda kada se Mjesec nađe na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, što znači da je njegova površina potpuno osvijetljena. Istovremeno, Mjesec će također biti veoma blizu našem planetu, što znači da će se na noćnom nebu pojaviti i veći i svjetliji.

Super snježni Mjesec pojavit će se u ranim satima 9. februara, a najintenzivniji će biti u 8:33 po srednjoevropskom vremenu.

“Mjesec će biti pun oko tri dana, od petka navečer do ponedjeljka ujutro, čineći ovaj vikend – vikendom punog Mjeseca”, rekao je Gordon Johnston iz NASA-e.

Ovakav Mjesec dobio je više imena tokom historije, a najčešća su Snježni Mjesec ili Mjesec gladi.

Plemena koja su živjela na sjeveroistoku SAD-a zvali su ga Snježni ili Olujni Mjesec, zbog obilnih snježnih padalina koje su tipične za ovaj dio godine. Loše vrijeme i snježne oluje otežavale su lov, pa su ovaj Mjesec nazivali i Mjesec gladi.

I dok je Mjesec pun više puta tokom godine, ovaj specifični bit će Supermjesec. Supermjesec nastupa kada je orbita Mjeseca najbliža Zemlji, a u isto vrijeme je Mjesec pun.

“Putanja Mjeseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mjesec periodično približava Zemlji i udaljava od nje. Najudaljenija tačka ove elipse naziva se Apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža tačka je Perigej i prosječno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mjesec pojavi u Perigeju, on je malo svjetliji i veći od običnog punog Mjeseca i tako dobijamo Supermjesec”, objašnjava Gordon Johnston.

Ako propustite događaj ovog vikenda, srećom, nećete dugo morati čekati sljedeći Supermjesec koji će se ponovo pojaviti 9. marta.

Share.

Comments are closed.