Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa insistira i traži od Štaba civilne zaštite da na području ovog kantona zadrži u primjeni mjeru zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Ovakav zaključak jednoglasno je donesen na sjednici Štaba održanoj jučer.

Ključni argument za zadržavanje ove mjere na snazi pronašli su u činjenici da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba koji pripadaju ovim dobnim skupinama zaraženo koronavirusom.

Članovi Štaba također ističu kako je cilj da se i u narednim sedmicama, kada se očekuje vrhunac epidemije i u Kantonu Sarajevo, i dalje zadrži ovako mali broj zaraženih stanovnika iz ovih rizičnih grupa.

Zaključili su i kako će, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, insistirati kod poslodavaca oslobođanje od radnih obaveza jednog roditelja u porodicama gdje rade oba, kako bi im u ovom kriznom periodu bilo omogućeno čuvanje malodobne djece. Do sada je, u tom smislu, postojala preporuka Federalnog kriznog štaba, koja nije naišla na razumijevanje kod svih poslodavaca. Krizni štab je na ovoj sjednici zaključio kako je u vremenu dok traje epidemija neophodno centraliziranje svih preporuka i instrukcija upućenih stanovništvu, ali i uposlenim u svim zdravstvenim ustanovama.

Kao referentnu ustanovu u ovom pogledu istakli su Zavod za javno zdravstvo KS koji će, kao i do sada, vršiti kontinuirano prevođenje i distrubuciju preporuka i mjera koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija, a koje za cilj imaju uspješno prevazilaženje aktuelne pandemijske krize.

Članovi Štaba su dodatno precizirali i puteve pacijenata, posebno onih koji se upućuju prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i to, prije svih, onkoloških i dijaliznih pacijenata.

Date su i preporuke da se nabave i određene količine seroloških testova, jer se do sada javio i značajan broj osoba koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju nikakvih simptoma.

Još su jednom naglasili značaj provođenja samoizolacije te, kada je to neophodno, i prinudne izolacije, kako bi se preduprijedilo širenje zarazne bolesti COVID – 19.

Press Vlade KS

Share.

Comments are closed.