U okviru drugog dana radionice „Upoznajmo KSC i Radio Ilijaš“ danas je održana  “Mala škola novinarstva” za učesnike  koji su željeli naučiti nešto više o novinarstvu.

Polaznici škole imali su priliku da se teoretski i praktično upoznaju sa osnovama pisanja novinarskog teksta, naučili su šta je vijest,šta je lid, koja su najvažnija novinarska pitanja, šta je izvještaj, reportaža. Učili su prepoznati lažne vijesti u on-line medijima, educirali se o osnovama intervjua, etičkim kodeksom novinarstva,  te savladali profesionalnu upotrebu diktafona, naučili osnove fotografije, a upoznali su se i sa historijom radijske tehnike, radom gramofona, miksete, kasetofona, „uhera“ do najnovijih tehnika u emitovanju radijskog programa.

Predavači su bili: Amer Mešetović, Semir Spahić i Nermina Durić-Kahvedžić.  

Učesnice su na kraju  kazale  da su teme bile interesantne, da je ovo bila prilika za uvid u novinarsku profesiju i edukativan i zabavan način za provođenje posljednjih dana zimskog raspusta pred sutrašnji početak drugog polugodišta.

Organizatori radionice iz JU KSC i Radio Ilijaš posebno su  ponosni na činjenicu da godinama rade s mladim ljudima, gdje svakim novim projektom jačaju njihovo neformalno obrazovanje koje ne mogu sticati redovnim školovanjem. Tako će i Mala škola novinarstva postati redovna januarska aktivnost.

Share.

Comments are closed.