Talentovana, mlada, sportu i zdravom životu posvećena ilijaška karatistkinja Emina Brkić, reprezentativka BiH, trenerica i članica Karate kluba „Rašid Buća“,  šesti put se okitila priznanjem Najbolja sportistkinja općine Ilijaš.

Povodom Međunarodnog dana žena, sa Eminom smo u našem programu razgovarali o tome kako je biti žena-djevojka u  karate sportu.  

– Ja se karateom bavim već 18 godina, iskreno nisam očekivala kada sam kao djevojčica počela trenirati da ću u sportu ostati toliko godina. To je trnovit, težak, ali i uspješan i truda vrijedan put, počinje priču Emina.

Zahvaljujući uspjesima žena koje se bave karateom kaže da su predsrasude prema ženama u borilačkom sportu postale gotovo neprimjetne i nevidljive.  Zahvaljujući uspjesima u karateu i tome što je olimpijski sport sve više djevojčica je zainteresirano i postaju dio ekipe KK „Rašid Buća“.

Karate je sport koji gradi karakter, uči samodisciplini i miroljubivosti. Zahvaljujući karateu,  ja sam izgradila veliko samopouzdanje i uvjerenje da i one prepreke koje se drugima čine ogromnima i nepremostivim mogu lahko savladati. Čak i kada gubimo, mi učimo nešto novo i to je velika prednost karatea, kaže Emina.

Najveća neostvarena želja je olimpijska medalja, koja se još nije desila BiH.

Ove godine imamo i tu priliku. Nadam se i na putu sam priprema da ću ostvariti i tu olimpijsku normu

Uzora u sportu, kaže nema, ali postoje uspjesi i život ljudi koji su dodatna motivacija i inspiracija. 

-Moj najveći uzor je moja majka i meni je to najvažnije, poručila je Emina na kraju čestitavši  svim ženama Osmi mart.

Eminin najnoviji uspjeh je osvajanje trećeg mjesta na Balkanskom prvenstvu u karateu. Znamo da će Emina donijeti ilijaškom sportu još puno sjaja, želimo joj puno sreće na tom putu.

Share.

Comments are closed.