Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. Stoga je ovo prava prilika da predstavimo jednu od primjera uspješne žene. Ona od 1996. godine radi u CK Ilijaš i svakodnevno pomaže ljudima. Razgovarali smo sa Sejdom Ćesan, sekretarom CK Ilijaš. Organizovala je veliki broj uspješnih akcija darivanja krvi, uvijek je na raspolaganju građanima Ilijaša, stoga je ove godine na Dan općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH od načelnika Akifa Fazlića dobila zahvalnicu za realizaciju humanitarnih aktivnosti u 2020. godini.
Na samom početku razgovora Ćesan je istakla da sama ne bi sve ovo postigla da nema vrijednih volontera. S obzirom na to da je 2020. godina obilježila pandemija korona virusa, a CK Ilijaš je tokom karantina pomagao ljudima i bio tu kada god je trebalo, pitali smo Ćesan da li je ona zadovoljna kako je se radilo u ovom iznimno teškom vremenu.

„Mi smo se organizovali onako kako smo najbolje mogli. Problem je bio što je bila zabrana kretanja maloljetnim osobama, s tim da mi imamo dosta maloljetnih volontera, a punoljetni volonteri su imali online nastavu. Tako da nismo do podne imati aktivne volontere. Bilo je onih starijih koje smo angažirali, 12 njih je bilo aktivno i ostali povremeno. Imali smo 157 poziva za period kad je bila zabrana kretanja. Na sve adrese naši volonteri su otišli. Također, načelnik Akif Fazlić nam je odobrio auto i vozača. Išli smo od Lješeva, Malešića, Bioče pa do Srednjeg i svima smo pružili pomoć, tu je bila nabavka lijekova, namirnica posjeta ako treba i doktora iz Doma zdravlja. Punkt je radio neprestano, a 37 porodica su dolazile svaki dan po hranu“ kazala je.

S obzirom na to da CK Ilijaš već unazad nekoliko godina organizuje dobrovljno darivanje krvi, Ćesan ističe da su prošle godine organizovali osam akcija, a 513 osoba se javilo, od toga njih 460 dalo krv.

Za Dan općine Ilijaš i Dana nezavinosti BiH CK Ilijaš je dobio zahvalnicu za realizaciju humanitarnih aktivnosti u 2020. godini, pitali smo Ćesan šta za nju predstavlja ova zahvalnica.

„Znači da je neko ipak primijetio naš trud i rad. Ima dosta volontera koji dobrovoljno dolaze i pomažu onima kojima je pomoć potreba. Drago mi je zbog njih, jer bez njih ovo ništa ne bi bilo moguće“ rekla je.

Povodom 8. marta Ćesan je kazala da žene kako su se izborile za ravnopravnost sada imaju više obaveza.

„Mislim da žene vode ovu državu da bi nam bilo dosta bolje. Nek nam je sretan ovaj dan“ poručila je.

“Vjerujem da svako od nas ima osobni poziv koji je jedinstven kao otisak prsta – i da je najbolji način na koji možete otkriti što volite, a zatim pronaći način da to ponudite drugima – služenje, naporan rad i također omogućavanje energiji svemira da vas vodi. “- Oprah Winfrey

Share.

Comments are closed.