Piše: Alma Omerović

Žene su kroz historiju prešle dug i težak put od potpune isključenosti iz obrazovanja do, kako pokazuju statistike, rastuće prevlasti na svim nivoima obrazovanja. Danas se školujemo, studiramo, usavršavamo, specijaliziramo, dodatno educiramo, uživamo svoje temeljno ljudsko pravo na obrazovanje više nego ikada.

Uspješne i stabilne žene vrlo često krasi visok stepen obrazovanja. Povodom Dana žena, u programu Radio Ilijaša ugostili smo Belmu Avdić (24) dobitnici Srebrne značke Univerziteta u Sarajevu, koja je završila Prirodno-matematički fakultet te je nagrađena ovim priznanjem za prvi i drugi ciklus studija.

„Danas je poseban dan da se naglasi sva naša borba ali pažnja ženi treba da se poklanja svaki dan. Ja sam magistrica turizma i životne sredine. Bila sam predstavnica na mnogobrojnim konferencijama gdje sam predstavila Ilijaš, grad u kojem živim i Srebrenicu, grad u kojem sam rođena. Trudim se da konstantno nadograđujem svoje znanje i nakon studija. Diploma je samo početni stepen u našim rukama. A tek sada slijedi prava borba i odricanje“, kazala je Belma.

Belma Avdić je kćerka šehida. Rođena je tri mjeseca nakon genocida u Srebrenici. Životni put ove mlade dame bio je izuzetno težak, ali uspjela je u svojoj borbi, hrabro i dostojanstveno.

„Zapravo, na početku života i tokom djetinjstva nisam shvatala taj ogroman nedostatak  s kojim sam živjela. Prolazile su godine, mi smo se same borile. Moj otac je ukopan u Potočarima 2009. godine. I tek tad postaje teže. Postala sam svjesna svega. Za svojih 24. godine ne znam za radost pripremanja odjela za Bajram svom ocu. Uskraćena sam te ogromne podrške i ljubavi u životu koja je beskrajno važna. U julu, svakog 09. dana ispraćaju se posmrtni ostaci prema Potočarima. Ja sam taj dan imala odbranu diplomskog  rada. U Ilijašu sam ispratila konvoj, a nakon toga otišla na fakultet i odbranila magistarski rad. Dva dana kasnije, otišla sam u Potočare ocu na mezar i rekla mu „Babo ja sam diplomirala“. Tačno godinu dana kasnije, opet sam otišla i rekla „Babo, ja sam magistrirala“. Nadam se da ću ove godine, kada odem, reći „Babo ja sam dobila posao“. Možda sljedeće godine odem i kažem „Babo, udala sam se, postat ću majka. Ali, ni jedan uspjeh ne mogu da proslavim s tobom. Nisam nikad očekivala sažaljenje zbog svoje teške sudbine. Dostojanstvo je na prvom mjestu. Nisam tražila opravdanja da u nečemu ne mogu uspjeti. Vjerovala sam u sebe. I ostvarujem svoje ciljeve“, kazala je Belma.

Belma i nakon studija učestvuje u mnogobrojnim projektima i konferencijama kako na državnom tako i na međunarodnom nivou, aktivistica je u raznim radionicama iz oblasti ekologije, piše stručne članke.

„Cilj mi je da se profesionalno nadograđujem i prije zaposlenja. Jednostavno da iskoristim vrijeme koje imam i vjerujem da će mi mnogo značiti kada dobijem posao. Mi smo zemlja koja ide ka Evropskoj uniji i zaštita životne sredine je jedan od preduslova za ulazak u EU. Vjerujem da ću kao mlada osoba dati svoj doprinos u istom. Želim da znanjem gradim bolju BiH“, kazala je Belma.

Belma Avdić je uputila osmomartovsku čestitku svim damama u BiH, posebno Ilijašankama.

„Poručujem svim ženama da ustraju na svom putu, posebno studenticama. Usavršavajte se jer znanje je najbolji resurs. Koristike svaku priliku koja vam se pruža za usvajanje novih znanja. Sretan Vam 8. mart“, kazala je Belma.

Uspjeh u obrazovanju motivira nas da se zauzimamo za sebe i u drugim sferama života, i da prenosimo neka nova, poticajna i na iskustvu ravnopravnosti utemeljena uvjerenja na sljedeće generacije. U duhu optimizma i slavljenja svojih postignuća, sretan nam Dan žena!

Share.

Comments are closed.