Piše: Aida Muratović

Širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini danas se obilježava Međunarodni dan žena. Dan kada se prisjećamo političkih, ekonomskih i društvenih dostignuća pripadnica ljepšeg spola. Tim povodom razgovarali smo sa Almom Omerović, predsjedavajućom Općinskog vijeća Ilijaš, koja je od svoje osamnaeste godine uključena u političke procese i prva je  žena koja je izabrana na čelo Općinskog vijeća  Ilijaš. Kada je u pitanju položaj žene u bh. društvu, ona je poručila da osnažene žene mijenjaju društvo.

Želim naglasiti ogroman doprinos koji žene daju u svim segmetnima društva, kako na loklanom tako i na međunarodnom nivou a u cilju povećanja  prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama.  Mi se ponosimo svojom historijom u kojoj su žene izborile svoja prava.  Danas se borba za jednakost nastavlja. Aktivizam koji vode žene donosi promjene u našoj lokalnoj zajednici ali i u državi. Žene se  nalaze na najvišim političkim i menadžerskim funkcijama, ali nam i dalje ostaje borba kako bi se osiguralo da se čuje glas žena.  

 Da je Alma veoma uspješna mlada žena i političarka govori  činjenica da je  članica kadrovske komisije SDA Ilijaš, i članica Izvršnog odbora a jedan vremenski period je obavljala funkciju  predsjednice UO Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš. Na 7. Kongresu SDA BiH dobila je povjerenje za članicu Glavnog odbora a nakon toga izabrana je i za članica Kantonalnog Izvršnog odbora SDA Sarajevo.  Dugi niz godina uspješno  je vodila  asocijaciju „FATMA“ OO SDA Ilijaš,i  nakon što je donesena odluka o ujedinjenju Asocijacije žena i Asocijacije Fatma SDA, na općinskom nivou dobila je  jednoglasnu podršku od članica SDA Ilijaš da predvodi  Organizaciju Žene OO SDA Ilijaš.

-Koliko mi to predstavlja privilegiju, mnogo je veća odgovornost jer zaista naše žene znaju  šta žele. Važno je da se žene u  lokalnoj zajednici povezuju radi razmjene iskustava, uspostavljanja dijaloga a sve u cilju jačanja pozicije žena u politici i društvu.Jačanje demokratskih institucija i vrijednosti podrazumijeva podjednako sudjelovanje žena i muškaraca u političkom, društvenom i ekonomskom životu države. Ravnopravno učešće žena u političkom životu još uvijek nije postignuto, ali na nama je odgovornost, da zajedničkom borbom, uspijemo u tome.

Uz podršku Kluba SDA Omerović je pokrenula Inicijativu za isplatu novčane pomoći porodiljama, što je i usvojeno,  sa konačnim ciljem   povećanja nataliteta i osnaživanja porodice.

-Inicijativu za jednokratnu pomoć porodiljama smatram kao mali znak pažnje za bogatstvo koje donose. Naravno, radit ćemo na tome da se taj iznos poveća u skladu sa mogućnostima Budžeta općine Ilijaš ali je važno iskazati podršku natalitetu, majkama, porodici.

Omerović je poručila svim ženama da istraju u svojoj borbi i  čestitala im Dan žena

-Svim damama, a posebno onim sa titulom majke, želim sretan 8. mart uz najljepše želje i da istraju u svojoj borbi i ostvarenju ciljeva. Jer, žena može sve.

Share.

Comments are closed.