Ilijašanka Zerina Šabotić (23) dobitnica je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Naime, ovo vrijedno priznanje dobila je 01. decembra 2018. godine, koje je upriličeno na Svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu. Od 55 zlatnih znački, koliko je ove godine dodijeljeno studentima UNSA, Zerina je odlikovana  kao diplomantica Muzičke akademija u Sarajevu na odsjeku za klavir, a ostvarila je prosjek 9,6 na I ciklusu studija.

“Muzika daje dušu univerzumu, krila umu i mašti i život svemu!” (Platon) – citat je koji najbolje opisuje ovu mladu ilijašanku. Zerina je bila u prvoj generaciji učenika koji su upisali Muzičku školu Novo Sarajevo, područno odjeljenje Ilijaš. O muzičkom obrazovanju i uspomenama na isto, govorila je u jutarnjem programu Radio Ilijaša.

“Moje školovanje u osnovnoj muzičkoj školi  je trajalo pet godina, umjesto šest. Morala sam završiti dva razreda za jednu godinu. Nakon toga je došla srednja muzička škola i Akademija. Dok sam studirala bilo je zaista lijepih momenata, divnih koncerata i brzo je sve prošlo. Nosim samo najljepše uspomene.

Divno je svirati bilo koji instrument ali klavir je opravdano kralj intrumenata kao najbitniji i najusavršeniji instrument ali je svaki drugi vrijedan. Bitno je baviti se muzikom u bilo kojoj dobi života, jer je muzika posebna dimenenzija. Ako se bavite muzikom na način na koji se ja bavim, to više nije izbor profesije, nego diktira i ostatak života.  Ne mogu se sjetiti ni jednog momenta koji je bio toliko težak. Stes pred nastupe i koncerte itekako postoji, ali više je lijepih momenata. Izdvojila bih svoj diplomski koncert. To je za mene bio poseban osjećaj. U publici su bili najdraži  ljudi, porodica, prijatelji, kolege, profesori.“, kazala je Zerina.

Na svečanoj promociji Univerziteta u Sarajevu promovirano je 5.246 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, među kojima je i ova zlatna djevojka. Zerina je istakla da je poseban osjećaj biti među najboljim studentima. Nakon Prvog ciklusa studija, nastavila je drugi ciklus na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za klavir.  Kada završi svoje muzičko obrazovanje, planira ostati u svijetu muzike.

„Mnogo je stvari koje me zanimaju, kako u muzici tako i van muzike. Trenutno mi je cilj da završim master studij. Svakako da ću i nakon studiranja ostati u svijetu muzike.  Svirati klavir s ljubavlju je poseban osjećaj. To je nešto što vas potpuno ispunjava. Ako se bavite onim što volite, uspjeh je neizostavan“, poručila je Zerina.

Najiskrenije čestitke upućujemo Zerini Šabotić, njenoj porodici i profesorima koji su doprinijeli da Ilijaš ima najbolje ambasadore i u svijetu muzike.

Share.

Comments are closed.