09. decembar – Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Današnji dan, 9. decembar, proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv korupcije. Obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Korupcija je izrazito negativna pojava koja ugrožava gospodarski, društveni i politički razvoj i napredak općenito. Korupcija je složena i teško iskorjenjiva društvena pojava koja se brzo prilagođava na promjene i mutira.

Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete demokraciji društva. Ona je u najširem smislu svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krši moral i pravne norme te povrijeđuju temelji vladavine prava.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije prilika je da se razmisli o štetnom utjecaju korupcije te da se vlastitim društveno odgovornim ponašanjem djeluje na njenom otklanjanju.

Prethodni članakObavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja
Naredni članakFBiH – Isplata invalidnina za novembar 2022.