Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” prikazana u Ilijašu

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, prikazana je premijerno u dva termina ove nedjelje u Ilijašu.

U decembru je “deset u pola” srušio sve rekorde gledanosti u kinima, a i ilijaška mnogobrojna publika gledala je sjajno ostvarenje domaće kinematografije.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada.

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

Film nastavlja turneju u bh. kinima.

 

Prethodni članakUspješan kraj prvog dijela sezone za STK “Hašim Spahić”
Naredni članakMeđunarodni dan solidarnosti