ILIJAŠVIJESTI

Održana prezentacija idejnih rješenja za spomen obilježja na Moševićkom brdu i brdu Žerovanj

U velikoj sali Općine Ilijaš održana je prezetacija idejnih rješenja za spomen obilježja na Moševićkom brdu i brdu Žerovanj. Na prezentaciji su bili prisutni načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u službi za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić, pomoćnica načelnika u službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, vijećnici u Općinskom vijeću Ilijaš, članovi nadležne komisije Općinskog vijeća, predstavnici ratnih udruženja općine Ilijaš i predstavnici projektantskih kompanija.

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika za boračko – invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš, kazao je da radovi na oba spomen obilježja neće početi ove godine, međutim čim se naredne godine stvore uslovi početkom proljeća, radovi na izgradnju spomen obilježja mogli bi početi.

Služba za opću upravu Općine Ilijaš uvrstila je u ovogodišnji budžet Općine Ilijaš izgradnju spomen obilježja na brdu Žerovanj i spomen obilježje Hašimu Spahiću na Moševaćkom brdu. Na Žerovanju je 1992. godine ubijeno 32 građana Ilijaša koji su odvedenu iz logora. 1996. godine izvršena je ekshumacija tih tijela i na tom mjestu napravljeno je malo spomen obilježje samo da se označi to mjesto. Ove godine počeo je postupak projektovanja jednog značajnijeg objekta, za koje imaju određene procedure. Mi smo došli u fazu prezentacije idejnog rješenja za to spomen obilježe koje će biti na zahtjev naše komisije Općinskog vijeća za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti. U budžetu su bila planirana sredstva u iznosu od 40.000 KM koja najvjerovatnije neće biti realizovana zbog procedure. Drugo spomen obiljžje je našem komadantu Hašimu Spahiću koji je 11. oktobra 1994. godine poginuo na Moševaćkom brdu u odbrani tog lokaliteta. Hašim Spahić je uz Zaima Imamovića najviši pozicionirani oficir Armije Republike BiH, te dobitnik Zlatnog ljijana. Cijeneći njegovu poziciju i ulogu u odbrani u čitavom ratu mislimo da spomen obilježje koje je izgrađeno poslije rata zaslužuje nešto značajnije i na zahtjev naših udruženja ušli smo u projekat izgradnje tog spomen obilježja i došli smo u fazu da danas imamo prezetnaciju idejnog rješenja tog spomen obilježja“, rekao je Spahić.

Na Moševićkom brdu planirana je izgradnja spomen obilježja Hašimu Spahiću komandantu Operativne grupe Vareš koji je poginuo 11. oktobra 1994. godine.

Asmir Šabić, projektant idejnoj rješenja za spomen obilježje Hašim Spahić, istakao je da spomenik već postoji, međutim pojavila se potreba za ozbiljnijim spomenikom i ozbiljnom pristupu svemu tome i mjestu obilježavanja stradanja majora Hašima Spahića.

„Imao sam čast i priliku da uradim to idejno rješenje koje će biti prezentovano danas. Cilj je da se ustvari pobjegne od neke ustaljene šeme, kako se naši spomenici obilježavaju i neke očite prezentacije. Ideja je bila da se uvede što više simboličnih elemenata i pokaže ta cjelokupna borba, kakav je bio Hašim Spahić i kakvi su bili njegovi saborci i da se predstavi atmosfera koja je vladala u tom trenutku“, kazao je Šabić.

Na brdu Žerovanj planirana je izgradnja spomenika za 32 ubijena stanovnika općine Ilijaš koja su eksuhmirana iz masovne grobnice Žerovanj 1996. godine.

“Potpisali smo ugovor sa Općinom Ilijaš za izradu idejnog i glavnog projekta spomen obilježja Žerovanj i spomen obilježja Hašimu Spahiću na Moševaćkom brdu. Već dugo traje period dogovora. Žerovanj smo dogovarali u nekoliko navrata, izlazili na lice mjesta, u saradnji sa investitorom, odnosno Općinom Ilijaš, dobili smo ažurnu geodetsku podlogu. Također smo dali i dva rješenja za spomenik na Moševaćkom brdu i danas smo čuli prijedloge i mišljenja svih sudionika prezentacije. Razlog izgradnje spomenika je izuzetno tužan, ali mi želimo uraditi nešto što će se pamtiti i ostati kao trajna kultura sjećanja”, kazala je Selvedina Fazlić iz firme Construct projekt iz Zavidovića.

 

Povezane objave

Back to top button