Dana 31. maja 1992. godine izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi.  Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Asocijacija mladih SDA Ilijaš drugu godinu zaredom je upriličila akciju podjele bijelih traka kako bi odali počast prijedorskim žrtvama. Cilj ove akcije je solidarisati se sa borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Ilijaš, Mahir Brkić, pozvao je sve mlade da se okupe na trgu Alije Izetbegovića kako bi obilježili još jednu godišnjicu stradanja u Prijedoru, te kako bi podigli svijest o zločinima nad Bošnjačkim narodom.

Nakon toga, upriličena je mirna šetnja Ilijašom.

” Mi smo se danas okupili ovdje povodom obilježavanja Dana bijelih traka.  U Prijedoru 1992. godine izvršena je agresija na nesrpsko stanovništvo. Tačnije, 31. maja 1992. godine je bošnjačkom narodu naređeno da na svoje kuće okače bijele čaršafe kako bi se znalo da oni ne pripadaju srpskom stanovništvu . Danas smo ovdje kako bi podigli svijest, naročito mladima koji većinom ne znaju za mnoge zločine koji su se desili u periodu 1992. – 1995. godine”, kazala je Ajla Osmanović, članica Izvršnog odbora Asocijacije mladih SAD Ilijaš.

Alema Sadiković, članica Asocijacije mladih SDA kaže da Ilijaš danas šalje poruku da je uz Prijedor, kao i mnogi drugi gradovi u BiH i svijetu.

“Cilj Asocijacije mladih SDA je da govorimo o onome što se desilo u Prijedoru i da opominjemo buduće generacije da ne smijemo zaboraviti zločine nad bošnjačkim narodom.  Asocijacija mladih SDA već drugu godinu zaredom obilježava Dan bijelih traka i želimo poručiti sa ovog mjesta da smo, kao i drugi gradovi i mi danas uz Prijedor i nadam se da će što više ljudi stati uz nas”, kazala je Alema Sadiković, članica Asocijacije mladih SDA Ilijaš.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović rekao je da će fokus ove godine biti na 102 ubijene prijedorske djece i inicijativu roditelja da se postavi dostojno spomen-obilježje ubijenim mališanima u centru Prijedora, iako gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.

 

 

Share.

Comments are closed.