ILIJAŠ

Obilježen Dan Patriotske lige ‘91. Ilijaš

Udruženje „Patriotska liga ‘ 91“ Ilijaš obilježilo je 14. juna  godišnjicu formiranja u Ilijašu.

Položeno je cvijeće, proučena Fatiha te minutom šutnje odata počast na  centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima kod Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”  Ilijaš.

Hronologiju dešavanja i teškoće s kojima su se susretali osnivači Patriotske lige iznio je predsjednik Upravnog odbora ilijaškog Udruženja Šerif ef. Ćatić.

-Patriotska liga je institucija ponikla iz seoskih straža, koja baštini našu dugu i ponosnu tradiciju odbrane domovine. Pratimo sve događaje koji baštine tradiciju  i vrijednosti Odbrambeno-oslobodilačkog rata i mislimo da ih treba čuvati od zaborava, kazao je ef. Ćatić.

Brojnim prisutnima se obratio i Kadrija Škrijelj, predsjednik  Patriotske lige Centar. On je posebno upozorio da se mora čuvati sjećanje na one koji su učini sve da se država odbrani, ali i podsjetio da je i danas neophodno pokazati patriotizam, čestitavši Dan Patriotske lige te kazavši da je ona nastala organizirano i formirali su je tajno oni koji su tada bili spremni život dati za domovinu, a to su spremni i sada.

Predsjednik Ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš i jedan od prvih pokretača i osnivača Patriotske lige Ilijaš Vejsil Šehić kazao je da se tek sada prepoznaje prava uloga i historijska vrijednost ove organizacije kad se opasnosti ponovo nadvijaju nad domovinom, te da će mu biti drago kada mlade generacije preuzmu predsjedavanje Udruženjem i nastave tradiciju njegovanja patriotizma i čuvanja od zaborava uloge njenih prvih boraca.  

Skupu na kojem je istaknuta važnost sjećanja na dane kada se pripremala odbrana BiH od agresije prisustvovali su predstavnici udruženja Patriotska liga ‘91, te brojni pripadnici ove organizacije od njenog osnivanja.

Članovi ovog Udruženja i danas su ponosni na učinak Patriotske lige.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježju, upriličeno je tradicionalna večera uz zajedničko druženje.

Povezane objave

Back to top button