ILIJAŠVIJESTI

U KS počelo drugo polugodište: Kako se odvija nastava na području općine Ilijaš?

U školama Kantona Sarajeva počelo je drugo polugodište. Nastava se kao i do sada odvija po kombiniranom modelu za učenike razredne nastave dok će viši razredi nastavu pohađati online.

Kontaktirali smo osnovne škole na području općine Ilijaš, te provjerili na koji način su oni ogranizovali nastavu za učenike.

Za Radio Ilijaš govorio je direktor OŠ „Podlugovi“ Admir Abadžija.

„Drugo polugodište počelo u skladu s nastavnim planom, odnosno školskim kalendarom za ovu školsku godinu. Jutros nemamo nikakvih problema, prevoz učenika krenuo na vrijeme. Nastava je počela na vrijeme u devet sati, poštujemo sve epidemiološke mjere u skladu s preporukama Kriznog štaba. Učenici od prvog do četvrtog su jutros u svojim klupama, za učenike od petog do devetog razreda nastava ove sedmice je online. Čas i dalje traje pola sata, s tim da sada imam i odmore. Nastava ove sedmice će biti u prvoj smjeni, a sljedeće sedmice će biti online. Od 15. februara ćemo i devete razrede uključiti u redovan nastavni plan“ kazao je Abadžija.

Adem Alić v.d. direktor OŠ „Stari Ilijaš“ istakao je da su se ogranizovali u skladu s upustvima Ministarstva nauke i mladih KS.

„Nastava počinje od devet sati za prvu smjenu, također tu je i druga smjena koja počinje od 12:00 sati. Nastava se odvija po časovima koje smo usvojili“ rekao je.

Direktor Perzijsko-bosanskog koledža Haris Alihodžić ističe da će sljedeće sedmice biti redovan nastavni proces.

„Osnovna škola, ali i srednja su uredno počele drugo polugodište. Prvu sedmicu smo krenuli online. Ne koristimo javni prevoz, nego naš prevoz i sve epidemiloške mjere su ispoštovane“ rekao je.

Nihad Salkić direktor OŠ „Hašim Spahić“ ističe da je bio problem što se tiče prevoza učenika iz pravca Popovića, ali da su  to riješili.

„U saradnji sa Službom društvenih djelatnosti Općine Ilijaš, Centrotransom i MZ Mrakovo  uspjeli  smo da regulišemo, da autobusi polaze iz Popovića u 08:30 za prvu smjenu, i 13:10 za drugu smjenu. Učenici mogu nesmetano da dođu u prvu i u drugu smjenu, i povratak učenika je obezbijeđen. Nastava se odvija na način kao što je i završena, svi u razrednoj nastavi idu kombinovano, dok je predmetna nastava ovog trenutka online“ kazao je.

Direktorica Osnovne škole „Srednje“ Dženita Čehajić-Kulo ističe da su škole pripremljene za nastavu, te da je dezifenkcija urađena.

„Organizacija nastavnog procesa u drugom polugodištu teče u sladu s preporukama. Što se tiče organizacije rada prevoza, tu smo u saradnji i Centrotransom i Općinom Ilijaš organizovali prevoz za učenike u sladu s rasporedom odvijanja nastave. Rad u područnim školama se također odvija po ustaljenom rasporedu, s tim da nastava u područnim školama počinje nešto ranije u odnosu na centranu školu iz razloga organizacije prevoza. Naša prednost odvijanja nastave ogleda se u tome da mi imamo dozvoljen broj učenika u odjeljenju. Za sve učenike od prvog od četvrog razreda nastava se odvija u učionici“ rekla je.

Prema školskom kalendaru, drugo polugodište završava 05. maja za završne razrede srednjih škola, a za završne razrede osnovnih škola 03.  juna. Za ostale razrede kraj nastave planiran je za 10. juni 2021. godine.

Nenastavni dani su Uskrni ponedjeljak 05.aprila i Vaskrsni ponedjeljak 03.05, kao i Ramazanski bajram 13.05.2021. godine.

Svim đacima, nastavnicima i roditeljima želimo sretno i uspješno drugo polugodište.

 

 

 

Povezane objave

Back to top button