ILIJAŠVIJESTI

Obilježen Dan šehida: Hrabri sinovi omogućili su nam slobodu, šansu i perspektivu za budućnost

Muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju  mnogobrojnih šehida,  koji  su dali živote za odbranu domovine.

I ove godine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš upriličila je posjetu šehitlucima, polaganje cvijeća na Centralnom  spomen obilježju u Ilijašu  uz  učenje Jasina, na mezarjima u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu i Brezi.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da danas odajemo počast našim najboljim sinovima,onima koji su dali svoje živote za našu slobodu, za našu Bosnu i Hrecegovinu i koji su omogućili da mi danas slobodno živimo u svojoj domovini.

„Jako je važno da ovaj dan obilježimo na dostojanstven način, da pošaljemo poruku svima nama, a naročito generacijama koje dolaze. Moramo biti svjesni da je period 1992. – 1995. bio jedan od najtežih perioda u historiji našeg naroda, gdje je iz skupštinskih  klupa R BiH poručeno da će jedan narod nestati. Žrtvom naših šehida taj narod nije nestao. Šehidi su nam omogućili slobodu, šansu i perspektivu za budućnost i zbog toga se moramo sjećati njih i imati na umu da su nam ostavili u amanet da čuvamo i očuvamo našu državu Bosnu i Hercegovinu. To je najmanje što možemo, a i moramo učiniti. Mislim da je to poruka za sve nas, dakle, stalna borba na putu emancipacije i ljepše budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine“, kazao je načelnik Fazlić.

Edina Genjac,  predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, kazala je da je ovo posebno emotivan dan za članove šehidskih porodica.

„Nama  porodicama šehida svaki je dan, Dan šehida jer se svakodnevno prisjećamo naših najmilijih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, drugi dan Bajrama je posebno emotivan  za nas jer smo svjesni da se svi prisjećamo šehida, njihove žrtve i onoga što su oni dali za našu domovinu. Drago mi je da je ovaj dan medijski ispraćen, i da mogu govoriti o žrtvi naših šehida jer  to je  jedan od načina da čuvamo od zaborava ono što se dešavalo u periodu 1992. – 1995. godine. Treba  da podsjećamo na to i opominjemo generacije kako se to nikada i nigdje ne bi ponovilo“, kazala je  Genjac.

Amel ef. Muminović, imam džemata Stari  Ilijaš, istakao je da danas  ispunjavamo  jednu svoju obavezu prema naših šehidima na način da vodimo računa o njihovoj žrtvi, da nismo zaboravili ono za šta su oni dali živote i da ta žrtva ne padne u zaborav.

„Okupili smo se da ispunimo obavezu i prema nama samim, i prema budućim generacijama jer sjećajući se žrtve šehida,pamteći i vodeći računa o njihovoj žrtvi i o onome zbog čega su dali svoje živote mi ustvari čuvamo sebe i čuvamo generacije koje će doći poslije nas. Jutros smo došli da se napojimo sa ovog šehitluka, da uzmemo snagu za sve one borbe koje vodimo, prije svega sami sa sobom, a onda i borbe koje vodimo kao zajednica u promicanju onoga što je dobro i sputavanju svega onoga što je loše. Došli smo da kažemo da smo ponosni na naše šehide jer su dali ono najmilije, ono što se najviše može dati, a to su njihovi životi. Također, poručujemo šehidskim porodicama u ovim danima da smo uz njih, da nismo na njih zaboravili i ujedno im upućujemo poruku da znaju da su počašćeni od Allaha dž.š. jer su dali šehide za ovu domovinu, a to je najveća čast koju možemo kao vjernici i vjernice postići. Jutros smo također došli sa nadom i molbom Allahu dž.š., da kada se sretnemo sa šehidina na Sudnjem danu, da ih se ne zastidimo, već da dođemo na Ahiret ponosni, a i oni ponosni na nas jer smo nastavili ono zbog čega su oni dali svoje živote. Nismo dali da njihova žrtva padne u zaborav, već smo učinili ono što je do nas  kako bi ova naša domovina bila još ljepša, kako bi osjećali sigurnost u kojoj ćemo odgajati buduće generacije i u kojoj ćemo, ako Bog da, učiti ezane do Sudnjeg dana sa naših munara, pozivati dobru i odvraćati od zla“, istakao je ef. Muminović.

Delegacije općine Ilijaš , odnosno Koordinacija boračkih udruženja posjetila je i položila cvijeće na šehidska spomen obilježja u Crnoj Rijeci, Solakovićima, Solunu, Zaklopači, Vlasenici, Bratuncu i Srebrenici.

Pripremila: Adisa Omerović

Povezane objave

Back to top button