ILIJAŠVIJESTI

“Dan nauke i tehnologije u Srednjem”: Približavanje nauke učenicima kroz edukativno-zabavne radionice

Dan nauke i tehnologije u Srednjem upriličen je danas u OŠ „Srednje. Radionice su upriličene za učenike od VI-IX razreda osnovnih škola sa područja općine Ilijaš. OŠ “Srednje” Ilijaš  je učesnica u  projektu “Tabla” koju provodi Save the Children. Kako organizatori ističu  programske aktivnosti edukacije uticale su na kreiranje određenih sadržaja koje su predstavljeni u projektnom zadatku. Program aktivnosti  osmišljen je kroz radionice edukativno-zabavnih događaja “Dan nauke i tehnologije u Srednjem”. Svečano otvorenje manifestacije uz poštivanje svih epidemioloških mjera upriličeno je 12 sati u OŠ “Srednje” Ilijaš. Ovoj svečanosti, prisustvovala je i Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš.

Dženita Čehajić – Kulo, direktorica OŠ „Srednje“ istakla je da je projekat bio osmišljen za prošlu godinu, ali zbog pandemije koronavirusa, prolongiran je za ovu godinu.

„ Nadam se da ćemo u narednim godinama imati priliku da ugostimo učenike i drugih općina. Pričinjava mi posebno zadovoljstvo to što mogu reći da smo na vrijeme prepoznali potrebu stalnog i kontinuiranog usavršavanja kada su u pitanju tehnologije. Obzirom na to da su informacione tehnologije doživjele ekspanziju i nekako smo bili u potrebi da našim učenicima kroz različite sadržaje pružimo mogućnost da na jedan zanimljiv i kreativan  način uče. Da bismo mogli pružiti takve sadržaje naravno da smo se morali usavršavati. Važno je napomenuti da je organizacija Save the Children organizator projekta „Tabla“ u kojem smo mi kao škola učesnici u tom projektu. Neke od projektnih aktivnosti su motivirale našeg nastavnika edukatora da u okviru programskih zadataka primjeni određene zahtjeve kroz sam ovaj projekat” kazala je direktorica Čehajić-Kulo.

Realizatori aktivnosti u okviru ovog projekta su Mahir Mališević nastavnik geografije u OŠ „Srednje“ i Šerif Vrapčević magistar informatike i tehnike. Radionice su kreirane u dva kabineta, informatike i geografije. Profesor Mališević je istakao zadovoljstvo što je upravo OŠ „Srednje“ pionir u ovom projektu s ciljem da na edukativan ali i zabavan način približe nauku učenicima.

„Čast nam je da smo pioniri u ovome i da smo u prilici da ugostimo učenike svih osnovnih škola. Krenuli smo sa idejom da predstavimo sve inovacije koje mi imamo i koristimo na našim časovima. Cilj i svrha događaja je da stvorimo empatiju kod učenika prema samom obrazovanju i nauci. Tehnologija je nezaobilazna u ovom vremenu. Učenici su svakodnevno izloženi marketingu različitih sadržaja pa je tako neophodno da i mi radimo marketing obrazovanja i edukacije”, istakao je profesor Mališević.

Kroz radionice u okviru informatike, učenici su imali priliku da programiraju, da apliciraju samostalno kreirane programe na robotima i da koriste 3D modeliranje i 3D printanje. Na radionicama u okviru geografije učenici su imali priliku da se upoznaju sa pješčanom kutijom povećane realnosti koja je jedina u BiH. Također imali su priliku kreirati i koristiti aplikaciju povećane realnosti ali i da koriste hologram piramidu odnosno hologramski prikaz koji koriste u nastavi.

Povezane objave

Back to top button