ILIJAŠ

Uz druženje i muhabet u Ilijašu održana promocija knjige “Svekrvin sin” autorice Razije Čolaković

Muhabet sa Razijom Čolaković i promocija njene knjige “Svekrvin sin” održana je ove subote u izuzetno posjećenom Biznis centru Ilijaš. Organizator je JU “KSC I Radio Ilijaš” a još jednom se pokazalo da je vlasnica stranice “Muhabet sa Razom” , koja broji oko 250 hiljada članova i spisateljica tri knjige “Leptir”, “Razotkrivanje” i “Svekrvin sin” , izuzetno popularna, posebno među ženskom publikom.

Razija Čolaković je markantna osoba, sjajnih tekstova i poučnih životnih priča koje prezentuje na sebi svojstven način i time plijeni pažnju čitalaca. Raza razbija stereotipe, za nju nema tabu tema, onoga što se u Bosni misli da je islamska tradicija, a zapravo je ostatak patrijarhalnih shvatanja i ušutkivanja i podrezivanja krila ženskoj misli i angažmanu.

Pisala je o svom teškom, siromaštvom pritisnutom djetinjstvu, ranjavanju, pa i nasilju u porodici. Ali borba i gledanje naprijed, kao i nada njen su moto,a mi u Bosni znamo da se humorom začinimo najcrnje i najteže trenutke naših života

A Raza je i nježna  jaka i jednostavna i komplikovana i zaljubljena i ravnodušna, dobra ali ne naivna, tradicionalna i moderna, višeslojne ličnosi i duše kao i svaka žena, sve prema zasluzi i prema maksimi odnosi se prema drugom onako kako želiš da se drugi odnose prema tebi.

Knjiga “Svekrvin sin” predstavlja stavove, poruke i poglede prema životu i svijetu te sadržava autobiografske tekstove. U fokus knjiga stavlja muško-ženske odnose koji su uvijek interesantna i zastupljena tema.

 -Knjiga je zapravo o mom braku i sazrijevanju u braku, izgrađivanje odnosa sa bračnim drugom koji imam sada i kojim sam izuzetno zadovoljna. Poruka knjige je da se za brak treba boriti a način koji ženama preporučujem je mudrost, suptilnost, ženska intuicija i umijeće. Važno je poznavati mušku psihu, a u braku je najvažnija komunikacija, najgori su trenuci ravnodušnosti, kada jedno drugome više nemaju šta reći. Tada treba posebno paziti da se ne izgubi ljubav i osjećanja i da se ne dođe do tačke odakle nema povratka. Ženama bih poručila da se bave sobom, da pronađu svoju svrhu u životu, jer svaka je žena po nečemu jedinstvena, ali treba duboko u sebi istražiti tu svoju posebnost i tada može postati istinski sretna, kazala je Raza.

Knjiga “Svekrvin sin” dostupna je odsad i u Biblioteci Ilijaš, a sljedeća promocija je 3. novembra u Kaknju.

  Trenutno Razo piše i svoju četvrtu knjigu, njen najveći izazov dosad, o životu svoje majke, a čime će na jedan jasan i bolan način, prikazati živote velike većine žena na prostoru Balkana.

Povezane objave

Back to top button