KULTURA

Knjiga sedmice: “Crna duša” autora Ahmeta M. Rahmanovića

Autor romana “Crna duša” Ahmet M. Rahmanović je rođen 1954. godine u Zenici. Sve do kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, sa suprugom i troje djece je živio i radio u Sarajevu. Krajem 1995. godine došao je sa porodicom u Čikago gdje i danas živi. Dilomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1977. godine.

“CRNA DUŠA” je roman koji se ne ispušta iz ruku već nakon prve pročitane stranice. To je uzbudljiva, često surova i sirova priča o ratu koji nije onaj klasični, o ratu koji nije opisan niti predviđen ni u jednom udžbeniku vojne literature; o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, prije svega na muslimane-Bošnjake, sa dvije strane, o luđačkom plesu krvoločnih aveti zla koje su htjele da pobiju, siluju, opljačkaju i izmrcvare sve što je muslimansko i bosanskohercegovačko, o dvoličnosti, ravnodušnosti i hipokriziji svjetske zajednice koja se pravila gluhom i slijepom, skanjivala se i izmotavala, dok je u središtu Evrope vršen genocid krvaviji od fašisitičkog, koji je pokosio 200.000 nevinih i rastjerao milion i po nedužnih na sve četiri strane svijeta.

“Crna duša” je roman istine. Realisitičan. Uvjerljiv. Herojski i antiherojski. To je priča o Sarajliji Hamzi, borcu sa prve linije, braniocu i osvetniku, o suprugu i ocu koji je, igrom slučaja, sa jedne uzvišice snimao kamerom kako mu svadbeni kum, Srbin, dolazi “mercedesom” pred vikendicu iznad Sarajeva, ubija svoje kumče i kumu koju njegove bradonje pokušavaju da siluju. Zatim se sve odvija svojim neumitinim redosljedom, oko i unutar Hamze, od čega mu duša počinje polako da crni, da bi, dolaskom u Ameriku, potpuno pocrnjela. Pogotovo kada je u sred Čikaga, u elitnom restoranu, susreo svog kuma u društvu njegovih nekadašnjih pajdaša-četnika…

Rahmanović je, kroz svoj živi, dramski dijalog, koji se stalno vodi između likova u romanu, ocrtao i njihove karaktere i psihologije, i sve što znači rat i šta u ljudima ostavlja rat, sve ono što su bili Sarajevo i BiH u ratnom košmaru i neposredno poslije mira, a i danas, sa vrlo plastičnim slikama Sjedinjenih Država i Čikaga, načina i atmosfere življenja u Kolumbovoj zemlji i običaja koji u njoj vladaju.

 

Povezane objave

Back to top button