ILIJAŠVIJESTI

Uz bogat vjerski program i predavanje Sumeje Fidani u Podlugovima održano druženje za žene „Budi sretna, budi ponosna“

U nedjelju 19. februara 2023. godine u džamiji u Podlugovima održano je, uz bogat vjerski program, međudžematsko druženje za žene pod nazivom „Budi sretna, budi ponosna“, a povodom mubarek noći Lejletul-miradž.

Prigodno predavanje ovom prilikom održala je profesorica Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Sarajevo.

Na početku je prisutne poselamio i poželio dobrodošlicu imam džamije Podlugovi Asmir ef. Salihović, zahvalivši svim muallimama koje su dale doprinos ovom programu.

Ispričavši poznatu hikaju iz naše tradicije o tome da Bog tješi još nerođeno dijete kazavši  o zaštiti koju će imati na ovom svijetu i da na svijetu ima meleka kojeg će zvati MAJKA, kazao je da su najbolji meleki sve majke u našoj domovini.

Čini mi se da je Allah odredio da su najbolje majke baš u našoj domovini. Uvijek  su žene u našim džematima bile tu u najtežim trenucima,  čuvale vjeru kao najsvetiju stvar i zato imaju moje posebno poštovanje, poručio je ef. Salihović.

Profesorica Fidani za Radio Ilijaš kazala je da je Lejletul-miradž velika inspiracija i nosi mnoge poruke koje je ove večeri podijelila sa ženama na druženju.

Miradž svake od nas je naš namaz. Prisjetile smo se Poslanika a.s. i u kojem ga teškom periodu života Allah dž.š. časti Miradžom. Svi mi imamo svoje tegobe, halove i težine i nas je Allah počastio da imamo svakodnevni prijem kod njega, namaz kao jedan miradž u kojem čovjek može tegobe, probleme, unutrašnje halove podijeliti sa svojim Gospodarom, da sebi olakša. Džemat Podlugovi je prepoznatljiv jer broji veliki broj žena, a to su većinom majke Srebrenice, žene heroine naše domovine, koje su položile najveći ispit, a to je ispit sabura, imana, pokornosti i odnosa prema Bogu. Od njih možemo da učimo kakav čovjek treba imati odnos prema Bogu, one su utočište našle u namazu i zato su one inspiracija koliko namaz čovjeku znači, koje je okrepljenje, podrška u životu kako bi čovjek ostao uspravan. To je i najveća poruka ove večeri da je namaz stalna konekcija sa Gospodarom koji nas čini budnim, stamenim, posebno u ovom teškom vremenu za muslimane i  miradž nas uči da podnesemo sve izazove i obećanje je da će Allahova poruka doći i biti neizostavna, kazala je Fidani.

Ženski aktivizam džemata Podlugovi uvijek je pristupao odgovorno i sa izuzetnim doprinosom svim aktivnostima, a u budućnosti  najavljuju intenziviranja druženja i nove sadržaje.

HIKAJA: Bilo jednom jedno dijete koje se pripremalo doći u svijet. Jednog dana ono upita Boga: „Bože, rekli su mi da ćeš me sutra poslati na svijet, a ja sam tako sitan i nemoćan, kako ću živjeti tamo?“ Bog mu odgovori: „Od svih meleka ja sam izabrao jednog za tebe. On će te čekati i štititi. Svaki će ti dan pjevati i smiješiti se. Osjetit ćeš njegovu ljubav i biti sretan.“ „Dobro, ali kako ću razumjeti kad mi nešto kaže kad ne znam njihov jezik“ – upita dijete. „Melek  će ti govoriti najljepše i najslađe riječi koje ćeš moći čuti na svijetu i pažljivo i s ljubavlju naučit će te pričati.“ „Čuo sam da na Zemlji ima puno loših ljudi. Ko će me štititi?“ – zabrinuto nastavi dijete. Bog se nasmiješi i reče: „Tvoj će te melek uvijek štititi pa bilo to i po cijenu vlastita života.“ Dijete pogleda u Boga i molećivim glasom reče: „Ali ja sam tako tužan što te više neću vidjeti.“ „Tvoj će ti melek  uvijek pričati o meni i naučit će te putevima koji vode do mene.“ Tada nastane tišina i glasovi sa Zemlje dopriješe do njega. Dijete shvati da treba poći pa postavi posljednje pitanje. „Ako sad moram ići reci mi molim te kako se zove moj melek?“ Bog se nasmiješi i reče: „Nije važno kako se zove, ti ćeš ga zvati MAMA …“

Povezane objave

Back to top button