VIJESTI

Oružane snage Turske, Hrvatske i Mađarske će obaviti posmatrački let nad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ugostiće posmatrački tim oružanih snaga Turske, Hrvatske i Mađarske, koji će od 17. do 21. jula obaviti posmatrački let nad Bosnom i Hercegovinom.

U saopštenju Ministarstva odbrane BiH precizirano je da ova aktivnost predstavlja realizaciju obaveza međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, čiji potpisnik je i BiH, te obavještava građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz vazduha.

Prelet će biti obavljen nenaoružanim avionom turskih vazdušnih snaga po dogovorenoj putanji, uz učešće pratećeg tima Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlja bezbjednosni aranžman koji svim članicama omogućava obavljenje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijele teritorije određene članice radi ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. BiH, kao jedna od članica potpisnica, aktivno učestvuje u aktivnostima predviđenim ugovorom od 2003. godine.

Ova aktivnost sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, te Aerodromom Sarajevo.

bhrt.ba

Povezane objave

Back to top button