Jesen je vrijeme kada mnogi prave zimnicu, kako bi tokom godine mogli uživati u pojedinim vrstama voća i povrća. Zimnicu možete praviti u vidu raznih umaka povrća u ulju ili octu, kiselim salatama, sokovima i džemovima.
Zrelo voće i povrće i dobar recept nisu jedini preduvjet za pripremu ukusne i trajne zimnice, od izuzetne važnosti je pravilno sterilizirati teglu.
U nastavku donosimo četiri načina kako pravilno sterilizirati tegle za zimnicu.
Steriliziranje tegle u kipućoj vodi
Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuhanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.
Sterilizirati tegle u pećnici
Iako je već dugo poznata kao jedna od najboljih metoda steriliziranje tegli u pećnici traje malo duže. Oprane tegle stavite u pećnicu tako što ćete ih staviti na papire u dvostrukim slojevima na police u pećnici i posložiti teglice na police tako da se ne dodiruju. Potom naštimajte na temperaturu 130 C ili 270 F i ostavite ih 20 minuta. Koristi rukavicu za pećnicu za vađenje staklenki i stavi ih na podmetač otporan na toplinu da se ohlade.
Steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici
Ako želite jednostavno i brzo steriliziranje tegli predlažemo vam da to učitnite u mikrovalnoj pećnici. Potrebno je da napravite sljedeće korake nakon čega će vaše tegle biti spremne za upotrebu:
Provo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrovalnu uključite na “najjače” i to 30 do 45 sekundi. Potom ih stavite naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše. Dok steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici dobro funkcionira, ne možete sterilizirati metalne poklopce na ovaj način.
Sterilizirati tegle u mašini za suđe
Steriliziranje tegli u mašini za suđe je vjerojatno najlakša metoda i dobro funkcionira ako imate dodatnu funkciju ekstra topline na svom uređaju.
Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mapinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavljaj ih na čisti, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše.